KAKO DA PREPOZNATE UZROKE POVIŠENOG DONJEG PRITISKA: Kardiolog Pavlović OBJASNIO i otkrio koje osobe su RIZIČNE
Kardiolog Siniša Pavlović, Foto: Printscreen

zdravlje

KAKO DA PREPOZNATE UZROKE POVIŠENOG DONJEG PRITISKA: Kardiolog Pavlović OBJASNIO i otkrio koje osobe su RIZIČNE

Uzrok povišenog donjeg - dijastolnog pritiska je zadržavanje vode u organizmu, što je česta posledica preteranog unosa soli

Objavljeno:

Uzrok povišenog donjeg - dijastolnog pritiska je zadržavanje vode u organizmu, što je česta posledica preteranog unosa soli, o slabostima ovog oboljenja za "Novosti" govori profesor doktor Siniša Pavlović, kardiolog.

Uzrok povišenog donjeg - dijastolnog pritiska je zadržavanje vode u organizmu, što je česta posledica preteranog unosa soli. Drugi značajan uzrok i neposredno povezani sa ovim mehanizmom je gojaznost. Manje je poznato da gojazne osobe imaju upravo značajno zadržavanje natrijuma, i kao posledicu toga povećan pritisak. Izuzetno značajan uzrok je i kontinuirani stres, objašnjava doktor Pavlović.

Kao moguć uzrok se navodi i neumeren unos alkohola, mada je ljudima koji zloupotrebljavaju alkohol prilično teško objasniti pojam "umeren". Uglavnom povišeni dijastolni pritisak imaju osobe koje nemaju nikakvu ili vrlo slabu fizičku aktivnost. Neki od lekova mogu da imaju efekat na dijastolni pritisak, a od onih koji se široko primenjuju su nesteroidni antireumatici i antidepresivi. Već dugo je poznato da porast ovog pritiska može biti i posledica korišćenja oralnih antikontraceptivnih sredstava, precizira kardiolog.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.