RESPIRATORNE INFEKCIJE VREBAJU SA SVIH STRANA: Postoje ZNACI koji ukazuju da se bolest KOMPLIKUJE - kaže dr Božanić
Kovid, Foto: Profimedia

simptomi

RESPIRATORNE INFEKCIJE VREBAJU SA SVIH STRANA: Postoje ZNACI koji ukazuju da se bolest KOMPLIKUJE - kaže dr Božanić

– Pneumonija. Simptomi variraju od uzroka bolesti. Tok i ishod bolesti variraju

Objavljeno:

Akutne respiratorne infekcije trenutno su najčešće, od njih obolevaju i stari i mladi. Uglavnom zahvataju gornje disajne puteve i uz simptomatsku terapiju mogu da prođu za nekoliko dana. U manjem broju slučajeva i u zavisnosti od uzročnika bolesti, kao i u slučaju kovida 19, može da se razvije teža infekcija donjih disajnih puteva. Nakon preležane bolesti i ozdravljenja ne stiče se dugotrajniji imunitet, te se infekcije mogu ponavljati nakon nekoliko meseci, odnosno godina.

Bugarska
foto: Profimedia

Uglavnom ih izazivaju virusi

Smatra se da su akutna respiratorna oboljenja primarno virusne prirode, a da je bakterijska infekcija pridružena virusnoj.

Kada je reč o virusnim infekcijama respiratornog trakta, najveći broj uzročnika (rinovirusi, adenovirusi, koronavirusi, enterovirusi) izazivaju blaže infekcije gornjih disajnih puteva, dok rezultati skorašnjih studija pokazuju da isti virusi u čevtini slučajeva izazivaju i upalu pluća.

Najčešći uzročnici težih infekcija donjih disajnih puteva su bakterije streptococcus pneumoniae i haemophilus influenzae s jedne, i virusni kao što je respiratorni sincicijalni virus (RSV), virus gripa (Virus Influenzae), a u svetlu aktuelne pandemije i SARS-CoV-2 s druge strane.

– Akutno respiratorno oboljenje počinje kao akutno oboljenje gornjih disajnih puteva – rinosinuzitis, faringitis, tonzilitis, laringitis, konjunktivitis, a kasnije, u zavisnosti od uzročnika, uzrasta, imunog odgovora, pridruženih bolesti, može prerasti u ozbiljnije infekcije donjih disajnih puteva i izazvati trahejitis, bronhitis, bronhiolitis i pneumonija, te pogoršanja opstruktivnih bolesti pluća poput HOBP i astme – objašnjava Dr Borislav Božanić, lekar opšte medicine, jedan od preko 400 lekara s kojim možete da stupite u kontakt preko aplikacije „ GDC Visit me“.

Bugarska
foto: Profimedia

Prepoznajte simptome na vreme

Simptomi se mogu klasifikovati na ovaj način:

– Obična prehlada koja se ispoljava u roku jednog do tri dana od izlaganja uzročniku tegoba i uglavnom je prati zapušen nos, kijavica, konjunktivitis, gušobolja, suvi kašalj. Bolest traje do nedelju dana i obično se završava potpunim ozdravljenjem.

– Sindrom febrilnog katra koji je praćen gore navedenim tegobama uz povišenu telesnu temperaturu, znake upale grla i krajnika, uvećanje regionalnih limfnih čvorova.

– Angina koju karakteriše upala sluzokože praćena jakim bolovima u grlu. Među najčešće virusne izazivače, koji su odgovorni za trećinu svih angina, spadaju već navedeni adenovirusi, rinovirusi, virus influenzae i parainfluenzae, enterovirusi, herpes simplex Virus, virusi osipnih groznica. Uz povišenu telesnu temperaturu praćenu groznicom, glavoboljom i malaksalošću, javlja se izražena gušobolja koja otežava gutanje i može da se se proširi na uvo ili vrat.

– Grip koji počinje nakon kratkog perioda inkubacije, od jednog do tri dana i manifestuje se povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u zglobovima i mišićima, nedostatkom apetita, opštom slabošću i malaksalošću, a nakon tri-pet dana se javljaju tegobe u vidu gušobolje, kašlja, bolova u grudnom košu, osećaja otežanog disanja. Kod bolesti koja se ne iskomplikuje, oporavak nastupa nakon 7–10 dana od početka simptoma.

– Pneumonija. Simptomi variraju od uzroka bolesti. Tok i ishod bolesti variraju.

Kako se postavlja dijagnoza

Dijagnoza virusnih infekcija respiratornog trakta postavlja se na osnovu navedenih simptoma, kliničkog nalaza, laboratorijskih analiza krvi i, po potrebi, radiološkog nalaza, odnosno radiografije pluća i srca, a u slučaju teže infekcije i MSCT pluća.

Kakva je terapija

Terapija virusnih infekcija respiratornog trakta najčešće je zasniva na kliničkoj dijagnozi bolesti i podrazumeva ambulantnu primenu nespecifične simptomatske i potporne terapije – vitamini, lekovi za temperature, lekovi protiv bolova i lekovi koji smiruju kašalj uz mirovanje.

U slučaju nepovoljnog toka bolesti, komplikacija ili prisustva bakterijske infekcije, prepisuje se antivirusna terapija, uz antibiotsku i ostalu terapiju, u navedenom slučaju u bolničkim uslovima. Vakcinacija svakako predstavlja vrhunsko medicinsko i civilizacijsko dostignuće i od nesumnjivog je značaja za prevenciju i kontrolu bolesti, odnosno prevenciju komplikacija bolesti i, u najtežim bolestima, smrtnog ishoda, zaključuje dr Božanić s kojim možete da zakažete onlajn konsultaciju preko platforme Global Digital klinik.

Dr Borislav Božanić, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Od 2018. godine zaposlen je na Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Lekar je na II godini specijalizacije iz Interne medicine i student doktorskih akademskih studija – smer medicinske nauke. Član je Lekarske komore Srbije, Respiratornog udruženja Srbije i Evropskog respiratornog udruženja.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.