PATRIJARH PORFIRIJE O PRETHODNIKU IRINEJU: "Na isti način se odnosio prema kraljevima i običnim ljudima"
Patrijarh Porfirije, Foto: Profimedia

SNAŽNE REČI

PATRIJARH PORFIRIJE O PRETHODNIKU IRINEJU: "Na isti način se odnosio prema kraljevima i običnim ljudima"

On je istakao da je patrijarh Irinej bio "duboko ukorenjen u Crkvi Hristovoj, u Hristu, na najbolji mogući način, bez mnogo složenosti i komplikacija, bez mnogo filozofiranja i ljudskog umovanja"

Objavljeno:

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije služio je danas litugiju i parastos u hramu Svetog Save povodom godinu dana od smrti partrijarha Irineja, koji je tu i sahranjen.

On je istakao da je patrijarh Irinej bio "duboko ukorenjen u Crkvi Hristovoj, u Hristu, na najbolji mogući način, bez mnogo složenosti i komplikacija, bez mnogo filozofiranja i ljudskog umovanja".

"Počivšem patrijarhu je sve bilo jednostavno u Hristu, jer mu je sve bilo jednostavno a tako je moglo biti jer mu je bilo jasno – 'a jasno mu je bilo jer je verom u Hrista bio vezan za Hrista'. Zato je s jedne strane mogao biti na čvrstom temelju Hristovom, a u isto vreme čvrsto ukorenjen, isprepletan, isprožiman sa svojim narodom", rekao je patrijarh Porfirije, preneo je radio Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "Slovo ljubve".

Patrijar Irinej, dodao je Porfirije, "bio je, dakle, jednostavan čovek, što možda danas nije najpopularnije, ali mi znamo da ne postoji jednostavnije od Hrista".

"Na isti način je opštio i sa nosiocima visokih funkcija, sa kraljevima, onima koji upravljaju državama, kao i sa onima koji su takozvani najjednostavniji, obični ljudi", naglasio je patrijarh Porfirije.

"Pokazao je pokojni Patrijarh da je moguće ono što je najpotrebnije svakom čoveku gde god se nalazi a živi u današnje vreme, a potrebno je i nama i medju nama – više razuevanja, više otvorenosti jednih prema drugima, više spremnosti da praštamo jedni drugima, a to znači spremnosti da primimo jedni druge u svoja srca i kad tako postupamo, onda ništa nije komplikovano, kako nije bilo komplikovano ni našem pokojnom patrijarhu", rekao je patrijarh Porfirije.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.