VEČERAS NAJDUŽE POMRAČENJE MESECA U POSLEDNJIH 500 GODINA! Moći će da se vidi, ali će biti potrebne POSEBNE NAOČARE
Mesec, Foto: Profimedia

posmatrajte

VEČERAS NAJDUŽE POMRAČENJE MESECA U POSLEDNJIH 500 GODINA! Moći će da se vidi, ali će biti potrebne POSEBNE NAOČARE

Događaj će početi oko ponoći i za posmatranje neće biti potrebne specijalne naočare

Objavljeno: 07:53h

U ranim jutarnjim satima 19. novembra 2021. godine biće vidljivo najduže delimično pomračenje Meseca u poslednjih 500 godina, koje će trajati nekoliko sati. Ova pojava biće vidljiva golim okom.

Delimično pomračenje Meseca u noći 18. na 19. novembar 2021. trajaće više od šest sati.

1 / 3 Foto: Profimedia

Poslednji put kada je delimično pomračenje Meseca trajalo toliko dugo bilo je 1440. godine, kada su Inke gradile Maču Pikču.

Sunce, Zemlja i Mesec će doći u skoro savršeno poravnanje. Zemljina senka će pasti na Mesec, što će rezultirati delimičnim pomračenjem Meseca. U maksimalnoj tački pomračenja 99 odsto Mesečevog lica biće prekriveno tamnim unutrašnjim delom Zemljine senke, zvanom umbra. Preostali deo lunarnog diska biće duboko u svetlijem, spoljašnjem delu Zemljine senke, poznatom kao penumbra.

Zašto je pomračenje u novembru 2021. tako dugo?

Maksimalna tačka pomračenja dolazi oko 41 sat pre nego što Mesec dostigne apogej, svoju najudaljeniju tačku od Zemlje za ovaj mesec. Što je Mesec udaljeniji, to sporije putuje duž svoje orbite. Mesecu u apogeju jednostavno treba duže da prođe kroz Zemljinu senku.

Ko će videti delimično pomračenje Meseca

Pomračenje će biti vidljivo iz svih 50 američkih država, Kanade i Meksika, kao i delova Južne Amerike, Polinezije, Australije i Kine, saopštila je Nasa. Posmatrači u zapadnoj Aziji, Australiji i Novom Zelandu propuštaju ranu fazu pomračenja jer se dešava pre izlaska Meseca. U Južnoj Americi i Zapadnoj Evropi Mesec zalazi pre nego što se pomračenje završi.

Događaj će početi oko ponoći i za posmatranje neće biti potrebne specijalne naočare.

Opservatorija Holkomb objavila je video snimak sa detaljima objašnjenja pomračenja. Tokom pomračenja Mesec će imati crveno-narandžastu nijansu, a moguće je videti samo jedan njegov mali deo.

Sledeće pomračenje Meseca očekuje se u maju 2022. godine.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.