LAŽNI KOVID SERTIFIKATI I KAKO IH PREPOZNATI: Zabeležena dva slučaja u Srbiji, obratite PAŽNJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

falsifikovanje

LAŽNI KOVID SERTIFIKATI I KAKO IH PREPOZNATI: Zabeležena dva slučaja u Srbiji, obratite PAŽNJU!

Lažni QR kod, (kvadrat sa četvrtastim tačkicama) ne vodi na pravi sajt Batuta i e-zdravlja kao servisa Vlade Srbije, već na sličan sajt, koji ne odgovara pravom domenu državnih organa, već je samo sličan

Objavljeno:

Tužilac za visokotehnološki kriminal (VTK) Branko Stamenković kaže da u Srbiji ne postoji organizovano tržište za izdavanje i pribavljanje lažnih kovid sertifikata o vakcinaciji, ali napominje da je procesuriano više pojedinačnih slučajeva, od kojih su u dva podignute optužnice.

Jedna je optužnica Tužilaštva za organizovnai kriminal, a drugu je podiglo VTK protiv osumnjičenog da je izdao lažne potvrde o vakcinaciji najmanje u 63 slučaja.

On je, prema rečima tužioca, time izvršio krivično delo falsifikovanje javne isprave jer potvrdu o vakcinaciji izdaje Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koji ima javna ovlašćenja.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

- Ovde nije važno samo identifikovati one koji su lažne sačinili već i one koji su ih upotrebili - naveo je Stamenković ukazujući da se ovi drugi procesuiraju preko nadležnih javnih tužilaštava po mestu prebivališta.

Upitan kako može da se prepozna lažni sertifikat, Stamenković objašnjava da pripadnici komunalne milicije i komunalni inspektori to znaju, ali da postoji mogućnost zabune kod kontrolora u ugostiteljskim i drugim objektima.

- Očitavanje bar kodova, kada su u pitanju pravi sertifikati, vodi ka jednom sajtu, koji je u vlasništvu države, kao i softver koji stoji iza tog prepoznavanja. Postoji digitalni potpis za tu aplikaciju i tu ne može doći do zabune između državnog i lažnog softvera - objasnio je tužilac.

Lažni QR kod, (kvadrat sa četvrtastim tačkicama) ne vodi na pravi sajt Batuta i e-zdravlja kao servisa Vlade Srbije, već na sličan sajt, koji ne odgovara pravom domenu državnih organa, već je samo sličan.

- Na tom domenu, koji je privatan, postoji lažni softver koji daje pravo očitavanje tog QR koda, ali sa lažnim podacima - napomenuo je tužilac.

Prema njegovim rečima, svi koji pribavljaju lažne sertifikate znaju da je to lažna isprava, pa je zato i traže, te je njihova svest o prepoznavanju nesporna.

Kontrolorima i ugostiteljskim i drugim objektima preporučio je da pažljivo pogledaju web adresu na koju vodi očitavaje QR koda.

- Ako nije zvanična državna adresa, bez obzira što je slična, onda to nije autentični sertifikat, bez obriza koliko slično izgleda - naglasio je tužilac.

On je istakao da tužilaštvo ove predmete vodi kao prioritetne, te da će tako dok bude neophodno, najverovatnije sve dok traje pandemija.

Poručio je da je ovo jedan od primera kada ne treba iskorišćavati priliku za vršenje krivičnih dela, jer je reč o životima ljudi i zdravlju nacije pa je tim veća i društvena opasnost nego kod nekih uobičajnijih krivičnih dela sa kojima se susrećemo.

Bonus video:

11:49

BEOGRAD 5. ZAGAĐENI GRAD NA PLANETI! Docentkinja Šumarskog fakulteta: Za jednu šumu nam treba 80 godina, ČUVAJMO PRIRODU

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.