KAKO SE PREPOZNAJU LAŽNE KOVID PROPUSNICE? Ovde leži CAKA, ne pokušavajte da prevarite SISTEM, dobro je OSMIŠLJEN
Kovid propusnice, Foto: Profimedia

MREŽA FALSIFIKATA

KAKO SE PREPOZNAJU LAŽNE KOVID PROPUSNICE? Ovde leži CAKA, ne pokušavajte da prevarite SISTEM, dobro je OSMIŠLJEN

Evropske policije su pre dva dana otkrile mrežu koje falsifikuju zelene sertifakate. I kod nas Komunalna milicija pronalazi lažne kovid propusnice...

Objavljeno: 07:59h

Svi oni koji posle 20 časova žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat moraju da obezbede sertifikat o tome da su primili vakcinu, da su preležali kovid ili da imaju negativan rezultat pi-si-ar testiranja. Izgleda da se nekima učinilo da može i drugačije, pa su falsifikovali potvrdu.

Evropske policije su pre dva dana otkrile mrežu koje falsifikuju zelene sertifakate. I kod nas Komunalna milicija pronalazi lažne kovid propusnice.

"Ustanovili smo to tako što nam je ukazao kovid redar da mu je nešto sumnjivo. Izvršili smo legitimisanje lica, pregledom lične karte i kovid sertifikata i ustanovili smo da je to kovid sertifikat sasvim druge ženske osobe, a prilikom provere videli smo i razlike u prezimenu i matičnom broju, kju-ar kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice", kaže Predrag Antović iz Komunalne milicije za RTS.

Kovid redar
foto: RTS printscreen

Ovakvi slučajevi kod nas su retki, ali u Evropi nisu. Policijske službe u Francuskoj, ali i drugim evropskim državama, otkrile su nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde, tako što u vakcinalnu knjižicu upisuju da je osoba dobila vakcinu protiv kovida 19 ili izdaju digitalni sertifikat, kao dokaz o vakcinisanju ili negativnom testu.

Naš zeleni sertifikat prilično je zaštićen od ovakvih zloupotreba, a ako do njih i dođe, lako ih je uočiti. Građani pre svega, moraju biti registrovani na portalu elektronske uprave gde će ostaviti svoje podatke i broj lične karte, što potvrđuje identitet svake osobe.

"Način kako štitimo digitalni zeleni sertifikat je uz pomoć elektronskog pečata, koji se nalazi na sertifikatu i treći način kju-ar kod i četvrti način je da je svaki zeleni sertifikat validan uz određeni lični dokument, što znači da inspektori na terenu mogu da zatraže i ličnu kartu kada proveravaju validnost sertifikata", naveo je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na pitanje zašto je u Evropi lakše falsifikovati zeleni dokument nego kod nas, u e-Upravi kažu:

"Evropa koristi mobilnu aplikaciju u kojoj čuva evropske sertifikate i oni se dosta razlikuju od našeg sistema. Naš sistem je u onlajn režimu. U svakom trenutku se proveravaju sve baze podataka. EU se zbog veličine i kompleksnosti opredelila za oflajn režim i to daje mogućnost da se zloupotrebi ta mobilna aplikacija", objašnjava Jovanović.

Kovid propusnice, Kovid propusnica
foto: Profimedia

Naši građani, koji ovih dana putuju u inostranstvo, sa zelenim sertifikatom mogu da uđu u bilo koju zemlju Evrope, ali je za ulazak u njihove restorane, galerije, tržne centre i druge institucije potreban takozvanim EU kovid sertifikat, sa kojim naš sertifikat, za sada, nije usklađen.

Ipak, to neće dugo trajati, Srbija očekuje u najskorije vreme odluku Evropske komisije, kojom će biti priznati naši setifikati, pa je verovatno da će naši građani najkasnije od 15. novembra moći slobodno da se kreću i u zatvorenom u zemljama Evropske unije.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.