Pigment iz duvanskog dima utiče na boju vaših zuba
Osmeh, Foto: free pick

VAŽNO ZNATI

Pigment iz duvanskog dima utiče na boju vaših zuba

Prebojavanje zuba povezano sa pušenjem, uzrokovano je pigmentima iz dima cigareta

Objavljeno: 11:09h

Odavno je poznato da duvanski dim klasične cigarete izaziva promenu boje zuba i zubnih ispuna (plombi). Sa druge strane, najnovija istraživanja pokazuju da aerosol koji nastaje kao posledica zagrevanja duvana, u mnogo manjoj meri dovodi do pomenutih diskoloracija.

Prebojavanje zuba povezano sa pušenjem, uzrokovano je pigmentima iz dima cigareta, koji nisu prisutni u aerosolu, jer je različitog hemijskog sastava od duvanskog dima, pokazalo je naučno istraživanje, koje je sprovela grupa autora iz naučno-istraživačkog centra kompanije Filip Moris u Švajcarskoj.

Komentarišući ovu studiju, dr Ivana Eskić, spec. oralne hirurgije i parodontolog, ističe da rezultati, kao i njena lična zapažanja u radu sa pacijentima pušačima, koji su prešli na bezdimne alternativne proizvode, pokazuju da je tim pacijentima potrebno ređe poliranje i izbeljivanje zuba u poređenju sa pušačima.

Zubi
foto: Profimedia

Takođe, laboratorijske studije, sprovedene u istom istraživačkom centru, a izvedene na desnima i sluzokoži usne duplje, pokazale su da aerosol bezdimnih alternativnih proizvoda deluje u znatno nižem stepenu u odnosu na duvanski dim, koji dovodi do izraženih znakova oštećenja ćelija. Zapravo, rezultati dobijeni izlaganjem aerosolu su približni negativnoj kontroli (izlaganje ćelija vazduhu).

Naučni podaci koji stoje iza bezdimnih alternativnih duvanskih proizvoda, pokazali su da aerosol uzrokuje manje promena i ima manju toksičnost od dima klasične cigarete na čvrsta i meka tkiva usne duplje. Dr Eskić zaključuje da su svi navedeni rezultati veoma ohrabrujući i dobra osnova za dalja istraživanja u ovoj oblasti, koja bi mogla obezbediti mesto bezdimnim alternativama u praksi i to za one pacijente koji prosto ne žele ili nisu u stanju da se odviknu od loše navike pušenja duvana. Bezdimna alternativa obezbedila bi im isti sadržaj nikotina, ali neuporedivo manju emisiju toksičnih komponenti. Dr Eskić, inače naučni konsultant kompanije Philip Morris, naglašava da je prestanak pušenja uvek najbolje moguće rešenje za zdravlje pacijenta i uspeh terapije u usnoj duplji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.