EVO KAKO DA PREPOZNATE LAŽNU KOVID PROPUSNICU: Ključna RAZLIKA je u 1 STVARI
Kovid propusnica, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

EVO KAKO DA PREPOZNATE LAŽNU KOVID PROPUSNICU: Ključna RAZLIKA je u 1 STVARI

Falsifikovanje stranice i dokumenata nije zahtevan posao, otkriva stručnjak za sajber-bezbednost Goran Kunjadić

Objavljeno: 20:01h

Falsifikati PCR testova i potvrda o vakcinaciji uveliko se koriste u Srbiji. Izgledaju isto kao originali, lako se prave, a teško otkrivaju. Uglavnom se prodaju preko interneta, po preporuci, i navodno koštaju svega nekoliko desetina evra.

Na prvi pogled lažni dokument izgleda isto kao original koji se dobija od državne zdravstvene ustanove. Sadrži tačne lične podatke kupca i „kju-ar“ (QR) kod za skeniranje koji vodi na lažnu internet-stranicu eUprave na kojoj piše da je osoba negativna ili vakcinisana.

Falsifikovanje kovid propusnica

Falsifikovanje stranice i dokumenata nije zahtevan posao, otkriva stručnjak za sajber-bezbednost Goran Kunjadić. Kako bi zavarali nadležne koji kontrolišu potvrde, falsifikatori otvore internet-stranicu na „crnom serveru“, čiji vlasnik nije poznat, i na nju do detalja „preslikaju“ izgled sajta eUprave.

Posle plaćanja troškova izrade, potraživač lažnog dokumenta na toj stranici ostavi lične podatke potrebne za pravljenje potvrde. Na osnovu tih podataka falsifikatori kreiraju lažnu potvrdu u PDF formatu s „kju-ar“ kodom koji vodi na stranicu s lažnim negativnim PCR testom ili lažnom potvrdom o vakcinaciji koja je ista kao originalna.

- Postoji softver za kreiranje ‘kju-ar’ koda. To nije nikakva posebna nauka. Teško je videti da to nije original, ali postoji mali detalj: adresa. Kad se otvori ‘kju-ar’ kod dobijete adresu stranice. Za eUpravu ona je https://euprava.gov.rs, a ovde može da piše bilo šta. Obično su to besmislene adrese, ali mogu čak i da liče, da umesto tačke imaju crticu ili ćirilično umesto latiničnog slova ‘o’. To nije ista adresa, a izgleda isto - pojašnjava Kunjadić.

Da bi nadležni mogli da otkriju da je adresa sačinjena od različitih pisama kako bi ličila na originalnu potreban im je softver za analiziranje UTF kodiranja, dodaje Kunjadić:

- To nije teško, može preko interneta. Na mobilnom telefonu može da se proveri. Nije teško ni napraviti softver koji bi automatski to pročitao i analizirao. Onda bi videli da su slova latinična ili ćirilična. ‘O’ je isto u oba pisma, kao i slovo ‘e’. Ima slova koja su ista, tako da na prvi pogled ne možete da vidite da je to lažni sajt, osim ako adresa sadrži čudne simbole.

Do lažnih dokumenata ne dolazi se samo preko interneta. U Novom Pazaru se desilo da su građani nabavili falsifikate u kafani, a Kunjadić ukazuje i na to da je potražnja za lažnim potvrdama porasla od kako su za boravak u ugostiteljskim objektima, kladionicama i kockarnicama posle 20 sati neophodne kovid propusnice.

Lažiranje dokumenata – krivično delo

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole komunalne milicije Ranko Šekularac predočava da milicioneri tokom kontrola nisu otkrivali falsifikate kovid propusnica:

- Trenutno nemamo mehanizme da to utvrdimo. Time bi mogle da se bave druge službe, s malo širim ovlašćenjima. Mi smo nailazili na slučajeve da građani pokušavaju da tuđe sertifikate upotrebe kao svoje. Uvidom u lični dokument otkrili smo da sertifikati nisu njihovi i oni su bili tretirani kao i drugi gosti koji su zatečeni bez zelenog sertifikata.

Ako posumnjaju u verodostojnost kovid propusnice, komunalni milicionari će obavestiti MUP i Tužilaštvo o slučaju, ističe Šekularac.

- Ako je neko imao ideju da se time bavi mora da zna da je to krivično delo, da iz domena prekršaja, po epidemiološkim merama, ulazi na teren krivične odgovornosti. Nikome nije u interesu da se tako poigrava sa sistemom i Zakonom - napominje Šekularac.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u poslednjih godinu i po dana u Srbiji, u dva odvojena postupka, procesuiralo je 12 osoba, jer su pravile lažne PCR testove. Jedanaestoro njih je pravosnažno osuđeno za falsifikovanje i prodaju PCR testova, piše „Politika“.

Lažiranje PCR testova u Krivičnom zakoniku se vodi kao falsifikovanje isprave. Kazna za to delo može biti od tri meseca do osam godina zatvora, zavisno od toga da li je reč o organizatoru ili saradniku. Ako je prekršiocu to prvi slučaj, sudija može da dosudi i samo novčanu ili uslovnu kaznu.

Originalni dokumenti dobijaju se samo u državnim ustanovama akreditovanim za njihovo izdavanje, a kovid sertifikati iz Srbije važiće i u EU od 16. novembra.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.