MNOGI GRAĐANI SRBIJE SU I DALJE U NEDOUMICI! Evo u koje države EU možete i sa kineskom vakcinom
Kovid propusnice, Foto: Profimedia

"KINEZ"

MNOGI GRAĐANI SRBIJE SU I DALJE U NEDOUMICI! Evo u koje države EU možete i sa kineskom vakcinom

Brojni građani Srbije koji su primili kinesku Sinofarm vakcinu, pitaju se da li sa njom mogu u evropske zemlje

Objavljeno:

Evropska unija konačno je priznala digitalne kovid sertifikate izdate u Srbiji, tom odlukom državljanima Srbije biće olakšana putovanja.

Ipak, brojni građani Srbije koji su primili kinesku Sinofarm vakcinu, pitaju se da li sa njom mogu u evropske zemlje. Sve je više zemalja koje prihvataju i to cepivo, a mi vam donosimo spisak država u koje možete da uđete sa "Kinezom".

Koje zemlje priznaju kinesku vakcinu

U vodiču za putovanje izdvojili smo koje zemlje Evropske unije, kao i zemlje u regionu koje često posećujemo, priznaju Sinopharm vakcinu.

Prema poslednjim podacima koji su istaknuti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, od ukupno 27 zemalja Evropske unije, njih 15 priznaje Sinopharm vakcinu, i to: Austrija, Grčka, Estonija, Irska, Kipar,Letonija, Portugalija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Španija.

Za ulazak u Mađarsku i Dansku nije potrebna potvrda o vakcinaciji.

Zemlje Evropske unije koje ne priznaju kinesku vakcinu su: Belgija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nemačka, Poljska, Češka.

Bugarska državljanima svih zemalja sa crvene liste, među kojima je i Srbija, ne dozvoljava se ulazak u zemlju.

Švedska vlada je zbog povećanog rizika od širenja pandemije donela odluku o zabrani ulaska državljana Srbije. Ova odluka važi od 20.09.2021. bez obzira na potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Mađarska
foto: EPA-EFE/Filep Istvan

Posebni uslovi za ulazak

Za pojedine zemlje Evropske unije, u koje naši građani često putuju, opširnije smo izdvojili uslove za ulazak.

Austrija: Državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Austriju, za šta je potrebno da prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana, a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (ili da je prošlo minimum 22 dana za one vakcine za koje je predviđena samo jedna doza, pri čemu ne sme biti starija od 270 dana).

Italija:

Državljanima Republike Srbije ulazak u Italiju je dozvoljen isključivo u slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, apsolutna hitnost, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta, osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji, kao i učesnicima na sportskim takmičenjima od nacionalnog interesa i njihovim pratiocima. Prilikom ulaska neophodno je da se da na uvid: negativni PCR ili antigenski test urađen do 72 sati pre ulaska u Italiju i “Passenger Locator Form”. Za lica koja ulaze u Italiju, na napred navedeni način, na snazi je mera obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Italija, Koronavirus, Zaražen koronavirusom, Respirator, Bolnica
foto: EPA/Angelo Carconi

Nemačka:

Državljani Republike Srbije, koji su potpuno vakcinisani protiv Covid 19 (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) mogu iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja. Kineska vakcina nije priznata.

Nemačka
foto: Profimedia

Grčka:

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Vakcina, grčka, Pasoš
foto: Profimedia

Slovenija:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, kao brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati. Takođe, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci. Ulazak je omogućen putnicima ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19, kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Francuska:

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Francusku ukoliko su potpuno vakcinisani nekom od sledećih vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Neophodno je da se priloži dokaz o izvršenoj vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 7 dana od druge doze za Pfizer, Moderna i AstraZeneca, odnosno 28 dana od jedne doze vakcine Johnson & Johnson. Ovo se takođe odnosi i na putnike koji su primili dve doze Sinopharm ili Sinovac vakcine, nakon čega su primili treću – buster dozu neke od mRNA vakcina. Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine Sinopharm ili Sinovac, moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim.

Hrvatska:

Za ulazak je potrebna potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana. Priznaju se potvrde za vakcine: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza).

Hrvatska, Koronavirus
foto: EPA/Antonio Bat, Profimedia

Španija:

Za ulazak u Španiju potrebno je da putnici poseduju sertifikat o vakcinaciji (minimum 14 dana je prošlo od druge doze) jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO.

Španija
foto: Profimedia

Komšije u regionu

U zemljama u komšiluku koje često posećujemo, kao što su Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, srpskim državljanima koji su vakcinisani kineskom vakcinom ulazak je odobren.

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.