METEROLOG OBJAVIO NOVU VREMENSKU PROGNOZU: Jesen je znatno je drugačija ove godine, evo šta nas očekuje!
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

vreme

METEROLOG OBJAVIO NOVU VREMENSKU PROGNOZU: Jesen je znatno je drugačija ove godine, evo šta nas očekuje!

Kako je ovo još jako dek interval, promena će sigurno biti, a ne treba zaboraviti da uslovi u atmosferi nikako nisu “idealni” za ovakvo zahlađenje jer su zapadni vetrovi veoma snažni i takvi će ostati bar još nekoliko nedel

Objavljeno:

Meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuku objavio je najnoviju vremensku prognozu za naredni period.

- Od danas će istočno od nas jačati polje anticiklona dok će se nad Mediteranom i dalje zadržavati ciklonska aktivnost. U takvim uslovima u košavskom području zbog razlike u vazdušmom pritisku između ciklona i anticiklona počinje jak jugoistočni vetar. U isto vreme duž severnog Jadrana jačaće bura, dok će nad većim delom srednjeg i južnog biti istočnog vetra, posebno na otvorenom moru.

Košava će poseno pojačati večeras i sutra kada bi nad velikim delom područja gde je ona tipična udari išli i do oko 17m/s, dok bi nad opredelima de će biti najjača udari išli i oko 23m/s.

Kako se znatno severnije i istočnije od nas premešta vrlo hladan vazduh, samo manji deo te hladnoće će preko krajnjeg istoka Evrope stići i do nas tako da će sutra i u sredu najhladniji deo regiona biti istok Srbije, posebno Timočka i Negotinska krajna gde bi uz tmurno veme maksimumi bili samo do +5 stepeni Celzijusa. Nad ostalim delom regiona maksimumi od +7do +14 stepeni Celzijusa, duž Jadana i oko +18 stepeni Celzijusa. Košava će u velikoj meri povećavati subjektivan osećaj hladnoće.

Padavina ne bi trebalo da bude, još samo danas ponegde na otvorenom moru jadrana i ostrvima može biti prolazne kiše.

U sredu posle podne polje anticiklona će početi slabiti i time će i košava oslabiti i prestati, a u sredu posle podne će računa na postepeno naoblačenje.

U četvrtak će se severnije od nas premeštati hladan front čiji će se uticaj malo osetiti i nad regionom tako da će ovog dana preovlađivati oblčano i malo hladnije, ponegde uz ređu pojavu uglavnom slabe kiše, dok bi snega ponegde bilo samo preko 900mnv. Vetar bi okrenuo na severozapadni smer, dok bi bure bilo duž cele obale Jadrana. Dnevni maksimum od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

Oko 20.11. modeli simuliraju izmeštanje jezgra anticiklona na severozapad uz njegovo pružan je na sever. U isto vreme jaka ciklogeneza nad Skandinavijom će usloviti spuštanje hladnog fronta ka srednjoj Evropi i oblasti Alpa.Dalji razvoj sinoptike je još uvek vrlo upitan, trend svakako ide ka mogućem jačem zahlađenju i razvijanju sekundarnog ciklona nad Jadranom koji bi nam posle 25.11. mogao doneti sneg i u nizije regiona.

Međutim, još nije jasno koliko će se daleko na sever pružiti polje anticiklona, a od toga zavisi ne samo intenzitet nego pravac i dužina hladnog prodora, a to će svakako imati ključnu ulogu na razvoj sinoptike oko 25.11.

Za sada opcija jačeg zahlađenje gde anticiklon odlazi dovoljno visoko da zaustavi na neko vreme uticaj zapadnih vetrova sa Atlnatika uz moguću opciju gradenja anticiklona nad Skandinavijom i produživanje eventulanog hladnog prodora i na početak decembra ima solidnu podršku ansamble članova na oba modela i to uslovljava da srednja linija svih članova niza odlazi ispod nula na 1500mnv što je preduslov za pojavu snega i u nizijama.

Kako je ovo još jako dek interval, promena će sigurno biti, a ne treba zaboraviti da uslovi u atmosferi nikako nisu “idealni” za ovakvo zahlađenje jer su zapadni vetrovi veoma snažni i takvi će ostati bar još nekoliko nedelja (osim ako ne dođe do neke dramatične promene) i ta činjenica jakog signala za zonalno strujanje bi mogla preovladati te bi jače zahlađenje izostalo.

Svakako je ova jesen bitno drugačija od niza proteklih, dinamika atmosfere je vrlo visoka, temperature su uglavnom oko proseka, nema suše, a postoji mogućnost da nas krajem meseca dočeka i rani, jesenji, sneg - napsao je meteorolog Čubrilo.

Bonus video:

KADA JA NEKOGA ODRADIM, TO JE KRAJ! Transrodna pevačica prvi put sa izabranikom u javnosti, otkrila kako su se UPOZNALI
02:51

KADA JA NEKOGA ODRADIM, TO JE KRAJ! Transrodna pevačica prvi put sa izabranikom u javnosti, otkrila kako su se UPOZNALI

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media