5 JEDNOSTAVNIH PRAVILA ZA ČUVANJE LETNJIH GUMA ZIMI: Uštedećete na 1 STVARI
Ilustracija, Foto: YoutubePrintscreen/TotalEnergies Serbia

saveti zlata vredni

5 JEDNOSTAVNIH PRAVILA ZA ČUVANJE LETNJIH GUMA ZIMI: Uštedećete na 1 STVARI

Nezavisno od toga da li je leto ili zima, odnosno koje se gume nalaze na točkovima, najbolje je da auto ne “stoji” na gumama u dužem vremenskom periodu

Objavljeno:

Da biste bili sigurni da će vaše letnje gume biti u savršenom stanju kada ih na proleće budete ponovo montirali, potrebno je da se pridržavate ovih nekoliko saveta.

Verovatno ste, u poslednjih nedelju dana, već zamenili letnje gume zimskim, ili ste sačekali da priođu gužve, pa ćete to uraditi ovih dana, ali je svakako važno da znate kako da pravilno, do aprila sledeće godine, odložite letnje pneumetike.

Da biste bili potpuno sigurni da će letnje gume biti u savršenom stanju kada ih na proleće budete ponovo montirali na točkove, potrebno je da se pridržavate sledećih nekoliko saveta kako ih ne biste oštetili i napravili sebi nepotreban trošak.

Pet pravila za odlaganje letnjih guma zimi

– Pre nego što letnje gume spremite za “zimski san”, uzmite sapun, vodu i četku za gume, pa operite i očistite svu prljavštinu sa njih. Zatim ih ostavite da se dobro i potpuno osuše, i posle toga ne stavljajte više ništa na njih.

– Posle čišćenja i sušenja, svaku gumu stavite u odgovarajuću plastičnukesu. Prethodno proverite da u kesama nema nikakve vode ili vlage, a kada u njih stavite gume istisnite što je više moguće vazduha. Kese zatim zatvorite tako da gume nemaju nikakav kontakt sa spoljnom sredinom.

– Gume nipošto ne smeju da budu izložene sunčevoj svetlosti, pošto ultraljubičasto zračenje i toplota mogu da ih oštete.

Gume
foto: Printscreen/youtube/Polovni automobili

– Smestite tako spakovane gume na suvo i hladno mesto. Podrum ili ćošak garaže su sasvim dobro rešenje.

– Ukoliko vam prostor to dozvoljava, gume postavite uspravno umesto horizontalno. Time ćete smanjiti međusobni pritisak jedne na drugu i izbeći moguće deformacije.

Savet plus

Nezavisno od toga da li je leto ili zima, odnosno koje se gume nalaze na točkovima, najbolje je da auto ne “stoji” na gumama u dužem vremenskom periodu. Dugotrajna neaktivnost više šteti pneumaticima od redovne vožnje. Vožnjom se gume rastežu, čime se čuva njihova elastičnost i održava disperzija ulja unutar gumenih jedinjenja u njima.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.