SANKCIONISANO 11 OSOBA U BEOGRADU! Utvrđene nepravilnosti prilikom kontrole objekata, sve zbog KOVID PROPUSNICA
Kovid propusnica, Foto: Printskrin/Prva TV

redovno

SANKCIONISANO 11 OSOBA U BEOGRADU! Utvrđene nepravilnosti prilikom kontrole objekata, sve zbog KOVID PROPUSNICA

"Apelujem na sve one koji su imali ideju da se time bave, da time ulaze u krivično delo, a posledice nisu male", upozorio je Šekularac

Objavljeno: 09:48h

U Beogradu je sinoć izvršena kontrola u više od 800 objekata, a u šest je utvrđena nepravilnsot. Sankcionisano je 11 osoba.

Kovid propusnice primenjuju se u ugostiteljskim objektima već više od dve nedelje. Od ponedeljka, izmenama i dopunama Vladine uredbe, ovaj dokument je obavezan od 20 sati, umesto od 22 sata u svim ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama.

Gostujući u Jutarnjem programu, Ranko Šekularac, rukovodilac sektora unutrašnje kontrole Sekretarijata za poslove komunalne milicije rekao je da je u Beogradu bila naporna noć između petka i subote za komunalnu službu.

"Sa pet kolega iz gradske inspekcije i dvojicom sanitarnih inspektora vršili smo kontrolu preko 800 objekata u gradu, sankcionisano je 11 osoba, u šest objekata je uočena nepravilnost", rekao je Šekularac.

Ko kontroliše, ko ima legitimitet

Upozorava da svaki od objekata mora da ima odgovornog kovid redara, koji vrši kontrolu propsunica nakon 20 časova.

Šekularac navodi da ako redar zatekne osobu bez propusnice, dužan je da je upozori da napusti objekat i ukoliko to ne učini - da pozove komunalnu miliciju ili sanitarnu inpekciju.

Ranko Šekularac
Ranko Šekularacfoto: RTV Pink printscreen

Navodi da u ovakvoj situaciji nema kompromisa: Kada ima lice koje je potencijalno incidentno, može da obavesti nadležnu stanicu MUP-a, komunalnu miliciju, rešićemo problem na licu mesta", kaže Šekularac.

Takvih situacija, keže, zasad nije bilo. Mahom zatičemo da gosti već 15 minuta pre 20 časova napuštaju objekte, oni koji imaju sertifikate ostaju, nemamo problema, kaže Šekularac.

Kada komunalna milicija dođe u inspekciju

Komunalni milicajac prvo postavlja pitanje da li postoji odgovorni redar u određenom lokalu, da li zaposleni imaju određene akte. Zatim uzorkuju određeni broj lica koje kontrolišu, ukoliko je prevelik broj gostiju u objektu.

Ako ima lica koja nemaju zeleni sertifikat, ili dokument koji ne odgovara identitetu lica, dublje se ulazi u analizu, proveravaju se lična dokumenta, rekao je Šekularac.

Ko snosi odogvornost

Odgovorno je lice koje nema sertifikat, a odgovornost snose i redar i pravno lice. Kazna može biti 380.000 dinara za pravno lice, a za lice bez sertifikata 5.000 dinara.

Govoreći o tome koliko je napisano kazni, Šekularac kaže da su više od 33 objekta u toku ove nedelje sannkcionisana, bilo je i pražnjenja lokal, a i novčanog kažnjavanja.

Kada imamo prekomeran broj ljudi, gde je rizik od širenja virusa povećan, nalagali smo pravnom licu da se objekat isprazni. Ne piše se kazna, to je zaštitna mera da bismo potencijalni rizik sveli na minimum, objasnio je Šekularac.

Nedoumica o radnom vremenu objekata

Svaki ugostiteljski objekat van stambene zgrade, ima mogućnost da propiše radno vreme, ono će biti onoliko koliko objekat propiše, napominje Šekularac.

Objekti koji su u stambenim zgradama, mogu vikendom da rade do 1 sat, a puštanje muzike je do 12 časova.

Ko su prekršioci, efekti propusnica

Šekularac kaže da efekat propusnica postoji, na terenu su zaticali ljude od 20 do 30 godina. Ne može se tačno podvući crta kada se govori o starosnoj grupi.

U odnosu na broj objekata koji se kontrolišu i broj lica bez propusnica, to je na nivou statističke greške, kaže Šekularac.

Kovid propusnica
Kovid propusnicafoto: Profimedia

Prema njegovim rečinma, sve je više onih koji se vakcinišu i koji se prilagođavaju aktuelnim merama.

Falsifikovane propusnice

Neispravni sertifikati se kažnjavaju, a posledice će osetiti i oni koji prave falsifikovane propusnice.

"Što se tiče komunalne milicije, svaki neispravan sertifikat je kažnjen sa 5.000 dinara, ljudi se suočavaju sa drugom vrstom krivičnog dela, obavestićemo nadležno tužilaštvo", kaže on.

"Apelujem na sve one koji su imali ideju da se time bave, da time ulaze u krivično delo, a posledice nisu male", upozorio je Šekularac.

Kontrola u gradskom prevozu

Šekularac kaže da taj segment nije zanemaren i da se dnevno kontroliše više od 100 autobusa, bude situacija kršenja mera. Dodaje da su kao uniformisani na terenu uočljivi, pa čim ih vide, maske se stave i time im se vežu ruke za represivno postupanje.

"Nije moment za nadmudrivanje sa komunalnom milicojom i sa samim sobom, dajte da budemo dostojni i nosimo maske u prostorima gde se kontakt ne može izbeći, a gradski prevoz je jedan da takvih objekata", zaključio je Šekularac.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.