ĐERLEK OBJASNIO: Evo zašto ne važe kovid sertifikati iz privatnih laboratorija!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

ĐERLEK OBJASNIO: Evo zašto ne važe kovid sertifikati iz privatnih laboratorija!

Mnogi su se našli u nezavidnoj situaciji jer su se testirali u privatnim laboratorijama

Objavljeno:

Za nevakcinisane jedina opcija da dobiju kovid propusnicu jeste potvrda da su preležali koronu, negativan antigenski ili PCR test, odnosno test koji potvrđuje da imaju antitela. To je mnogim građanima zadalo muke jer se testiranje priznaje samo iz državnih, a ne i privatnih laboratorija.

Donosioci odluka navode da se na taj način obezbeđuje bolja kontrola i sprečavaju eventualne zloupotrebe kovid sertifikata, dok iz privatnih laboratorija poručuju da je to "maltretiranje građana za njihove pare".

Međutim, čak i vakcinisani koji su nakon toga oboleli od korone i lečili se kod privatnika, ne mogu da dobiju preko eUprave elektronski kovid sertifikat.

STRAH OD ZLOUPOTREBE

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da se Vlada Srbije odlučila da priznaje rezultate antigenskog, PCR testa i testa na antitela samo državnih laboratorija, kako bi se sprečile zloupotrebe i dodaje da državnih laboratorija ima dovoljno, da su elektronski povezane i mogu dobro da se prate.

"To je urađeno kako bi se izbegla mogućnost zloupotreba. Imali smo pre nekoliko meseci da su dve osobe privedene zbog pokušaja falsifikovanja, jer su izdale potvrdu da je neko vakcinisan, a nije. To je otkriveno jer postoji dobra elektronska kontrola ustanova u sistemu. Kako bi se izbegle malverzacije i da bismo mogli bolje da pratimo, odlučeno je da analize mogu da se rade samo u državnim laboratorijama", navodi Đerlek i dodaje da to ne znači da se neće menjati Uredba i da se neće uključiti i privatne laboratorije.

"Ima ljudi koji su skloni nedoličnom ponašanju i falsifikatima i to nas brine. Zato se kasnilo sa kovid propusnicama, koje lako mogu da se faksifikuju", rekao je on.

SVE DOZVOLE I TESTOVI PRIZNATI U EU

U privatnim laboratorijama navode da su odlukom Vlade Srbije da se za kovid propusnice priznaju samo testovi državnih laboratorija oštećeni građani koji za svoj novac ne mogu da biraju.

Vlasnica jedne privatne laboratorije za "Euronews Srbija" kaže da su neprijatno iznenađeni obaveštenjem koje je stiglo 28. oktobra da za kovid propusnice neće važiti izveštaji privatnih laboratorija i dodaje da njihove laborotorije koriste testove priznate u EU, da imaju dozvolu Ministarstva zdravlja da rade antigenske testove i testove na antitela.

"Mi svakodnevno šaljemo izveštaje Institutu Batut i pozitivnih i negativnih pacijenata. To je naša obaveza. Problem je što oni te podatke ne unose u sistem, a ne daju dostupnost da ih mi unosimo kako bi se videli u zelenom sertifikatu", ističe ona.

Kako kaže, svakodnevno dobijaju žalbe građana zbog toga i upućuju ih da se žale Ministarstvu zdravlja i Institutu Batut.

"Ovo je maltretiranje i nepravda prema građanima. Oni plaćaju testiranje, a nije im dozvoljeno da biraju čiju uslugu žele da koriste. Sa našim izveštajima mogu da putuju svuda u svetu, ali ne važe u Srbiji i to posle 20 sati", navela je ona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.