"PREPORUČIĆU VAKCINACIJU DECE OD 5 DO 12 GODINA" Dr Konstantinidis progovorio i o nuspojavama
Prof. dr Georgios Konstantinidis, Foto: Printscreen/Pink

u americi uveliko počela

"PREPORUČIĆU VAKCINACIJU DECE OD 5 DO 12 GODINA" Dr Konstantinidis progovorio i o nuspojavama

On je istakao da bi trebalo da se ugledamo na Ameriku i Izrael

Objavljeno:

U Americi je počela vakcinacija dece uzrasta od pet do 11 godina. Prvu dozu primilo je više od 360.000 mališana. Prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, danas je u „Uranku“ kazao da je u Americi preporučena vakcinacija sve dece, ne samo onih ugroženih sa udruženim bolestima.

- Mi smo isprva dali preporuku za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina, ali samo za one sa hroničnim bolestima koja su u povećanom riziku od razvijanja teške kliničke slike ako obole od kovida – kazao je dr Konstantinidis na K1.

- Mi smo jedna od poslednjih zemalja koja je dala preporuku za vakcinaciju sve dece od 12 do 15 godina. Od juna do danas vakcinisano je tek 8.500 dece. Oprez je u početku bio neophodan, a mi pedijatri bili smo odgovorni i vodili smo računa o deci kao posebno ugroženoj grupi. Kada u našoj zemlji bude registrovana vakcina za decu od pet do 12 godina, ja ću je preporučiti.

On je istakao da bi trebalo da se ugledamo na Ameriku i Izrael.

- Bilo koja vakcina je bolja od nijedne. Ne vodim računa o proizvođaču i svaku vakcinu koja bude odobrena u Srbiji preporučiću za davanje deci. Vakcinacija je civilizacijska tekovina – kazao je dr Konstantinidis.

Prema njegovim rečima, vakcina je ispitana na više od 10.000 dece:

- Nuspojave su ređe i manje nego nakon vakcinacije protiv morbila. To su bol u ruci i eventualno blago povišena temperatura. Miokarditis je toliko redak da sve statistike kažu da je rizik od ove tegobe zanemarljivo mali u odnosu na korist koju donosi vakcina. Više nuspojava nakon vakcinacije imaju odrasli nego deca i kod dece je vakcina delotvornija nego kod odraslih.

Vakcinacija dece, Vakcina
foto: Profimedia

Registracija kod dece

Kako je objasnio dr Konstantinidis, nijedan lek ne registruje se prvo za decu do tri godine.

- Odgovorni ljudi vode računa. To je osetljiva kategorija o kojoj se posebno vodi računa i koja poslednja dolazi na red. Vakcina za decu od pet godina naviše je apsolutno ispitana. Zar mislite da bi Amerikanci planirali da vakcinišu 28 miliona svoje dece uzrasta od pet do 11 godina da nije tako? Deci od pet do 12 godina daje se trećina doze Fajzer vakcine za odrasle, i za prvu i za drugu dozu. Isto kao i kod odraslih, 21 dan posle prve je druga doza. Za decu od 12 do 18 godina doza je ista kao i za odrasle. I sastav vakcine je isti - naveo je predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Dr Konstantinidis istakao je da ne postoji nijedna medicinska procedura bez nuspojava.

- Molim roditelje i uopšte sve ljude da formiraju mišljenje na osnovu naučnih dokaza, a ne priča „rekla-kazala“. Pedijatri moraju da poštuju odluku struke. Oni pedijatri koji roditeljima kažu da sačekaju sa vakcinacijom dece protiv korone to ne bi smeli da rade. Sve evropske i svetske medicinske organizacije donele su preporuku da se vakcinišu sva deca. Ukoliko hoće da rade u skladu sa strukom i Hipokratovom zakletvom, i da daju informacije zasnovane na dokazima, ne smeju da odgovaraju roditelje od vakcinacije dece – kategoričan je Konstantinidis.

On ističe da će još dugo, zbog socioloških fenomena, vakcina protiv korone biti preporučena ali ne i obavezna.

- Nema novih nuspojava vakcine osim onih već poznatih, već dugo se daju i do sada bi se pojavile. Jednog dana vakcinacija protiv korone ući će u redovan kalendar vakcinacije i to će biti jedini put da ovu bolest stavimo pod kontrolu - zaključuje predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media