DA LI SU NATALIJINA I SRPSKA RAMONDA ISTO? Mnogi GREŠE, a evo šta kažu STRUČNJACI (FOTO)
Srpska ramonda, Foto: Profimedia

interesanta priča o biljci feniksu

DA LI SU NATALIJINA I SRPSKA RAMONDA ISTO? Mnogi GREŠE, a evo šta kažu STRUČNJACI (FOTO)

Rastu na istoku Srbije i na Kajmakčalanu u Grčkoj, čiji je najviši vrh Sveti Ilija, a na kom je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe uoči proboja Solunskog fronta u Velikom ratu

Objavljeno:

U Prvom svetskom ratu učestvovalo je 36 država, a Srbija je, u odnosu na broj stanovnika, bila jedna od zemlja koje su podnele najveće žrtve - civilne i vojne.

Simbolika Ramonde je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena. Biljka je prvo uočena na Rtnju (Ramonda serbica), a potom i u okolini Niša (Ramonda Natalie).

Takođe, ramonda kao cvet koji vaskrsava postala je simbol ponovnog vraćanja u život srpskog naroda nakon svih ratnih strahota.

Simbolika leži i u činjenici da je ovo biljka “feniks”, koja se od potpuno suve i uvenule, uz malo vode pretvara u raskošnu cvetnicu. Kada su sušni uslovi na staništu, one polako gube vodu i zapadaju u stanje mirovanja. Kada ponovo padne kiša ili je vlažno vreme, one uzimaju vodu i ponovo ozelene.

Ramondu naš narod zove i kolačići, a izgledom podsećaju na ljubičice. Veoma su jake i izdržljive, a preživele su i ledeno doba i opstale do Publishdanas.

Rastu na istoku Srbije i na Kajmakčalanu u Grčkoj, čiji je najviši vrh Sveti Ilija, a na kom je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe uoči proboja Solunskog fronta u Velikom ratu.

Kako je ramonda postala Natalijina i srpska?

Krajem 19. veka Josif Pančić je na Rtnju pronašao biljku koja mu je bila nepoznata. Pančić je znao da je iz porodice Ramonde, ali nije bio siguran da li ova vrsta raste još negde, izvan Srbije. S obzirom na to da je ovaj cvet pronašao na Rtnju, u Srbiji, odlučio je da ga nazove Ramonda serbica.

Srpska ramonda
foto: Profimedia

(Na fotografiji je Srpska ramonda)

Nakon par godina, Sava Petrović, lekar kralja Milana Obrenovića, uočio je još jednu vrstu ove biljke na Suvoj planini. Mislio je da je i to srpska ramonda, ali nakon što je cvet pokazao Josifu Pančiću ispostavilo se da je reč o drugoj biljci.

Natalijina ramonda
foto: Printscreen

(Na fotografiji je Natalijina ramonda)

Tako je cvet dobio naziv po kraljici Nataliji Obrenović (Ramonda Nathaliae), a ove nazive je Josif Pančić zatim uveo u literaturu.

Natalija Obrenović
foto: Profimedia

Da li su Srpska ramonda i Natalijina ramonda isto?

Na prostoru Srbije postoje dve vrste roda ramonda - Ramonda nathaliae (Natalijina ramonda) i Ramonda serbica (srpska ramonda). Veoma su slične, ali male razlike ipak postoje.

Jedna ima zaobljenije, sitno nazubljene listove i cvet sa obično četiri do šest kruničnih listića, a krunica joj je ravna poput tanjira. To je Natalijina ramonda.

Srpska ramonda ima izduženije nepravilnije i manje nazubljene listove. Cvet čini uglavnom pet kruničnih listića koji oblikom unekoliko podseća na levak. Cvet kod obe ramonde je ljubičast i pojavljuje se u nekoliko nijansi. Obe cvetaju u isto vreme od kraja aprila do početka juna, a najviše u maju, piše Politika.

Smatra se da se Ramonda serbica od Ramonda nathaliae poliploidijom odvojila tokom tercijara u samostalnu vrstu.

Ova vrsta je retka i ugrožena, a u našoj zemlji i stroga zaštićena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.