NATALIJINA RAMONDA JE SIMBOL POBEDE U PRVOM SVETSKOM RATU: Izuzetno je retka, a ima ZAPANJUJUĆU SPOSOBNOST
Natalijina ramonda, Foto: Printscreen

simbol pobede u 1. svetskom ratu

NATALIJINA RAMONDA JE SIMBOL POBEDE U PRVOM SVETSKOM RATU: Izuzetno je retka, a ima ZAPANJUJUĆU SPOSOBNOST

Natalijina ramonda je endemska biljna vrsta koja živi samo na području Centralnog Balkana, u Srbiji, Makedoniji i severnoj Grčkoj

Objavljeno:

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se sutra širom sveta, a kao glavni motiv za amblem tog praznika u Srbiji koristi se cvet Natalijina ramonda, koji ima višestruku simboliku i govori o našem narodu i iskušenjima kroz koja je prošao tokom i posle tog rata.

Natalijina ramonda je endemska biljna vrsta koja živi samo na području Centralnog Balkana, u Srbiji, Makedoniji i severnoj Grčkoj. Biljka ima zapanjujuću sposobnost da, kao mitska ptica Feniks, vaskrsava. I kada je u potpunosti osušena samo malo vode dovoljno je da sasvim osušena biljka oživi.

Natalijina ramonda
foto: Printscreen

Natalijina ramonda nije lekovita. Višegodišnja je, zelena i zeljasta biljka koja ima snažno podzemno stablo. Visoka je desetak centimetara, a krunica je uglavnom ljubičaste boje.

Ova biljka, kako su pisali mediji, spada u drevne, praktično fosilne vrste. Ostatak je suptropske flore, verovatno iz Afrike, koji je preživeo ledeno doba i potom se povukao u skrivene delove Balkana.

U amblemu koji se nosi na reveru, osim cveta Natalijina ramonda, nalaze se i dve zelene trake, koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

05:01

Obaveštajac Božidar Spasić otkrio detalje hapšenja vođa zemunskog klana

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.