LISTA INOVATIVNIH LEKOVA JOŠ UVEK JE NA ČEKANJU
Savo Pilipović, Foto: Ustupljene fotografije

proces koji traje

LISTA INOVATIVNIH LEKOVA JOŠ UVEK JE NA ČEKANJU

Reč je o novim lekovima koji se uzimaju kraće, efikasniji su, a pacijenti ih mnogo bolje podnose, bez bolova i komplikacija

Objavljeno: 12:17h

Lista inovativnih lekova po planu RFZO trebalo je da bude objavljena u aprilu 2021. godine, ali je proces pomeren usled pandemije izazvane korona virusom.

Obećano je da će Lista inovativnih lekova biti objavljena do kraja godine.

Reč je o novim lekovima koji se uzimaju kraće, efikasniji su, a pacijenti ih mnogo bolje podnose, bez bolova i komplikacija.

Mi u ovom trenutku imamo samo obećanje da će do kraja godine biti objavljena Lista novih lekova. Ako se to zaista desi, a mi se nadamo da hoće, pacijenti će lekove dobiti početkom proleća. Koji pacijenti će dobiti koje lekove, teško je reći i mi možemo samo da spekulišemo, navodi Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

Savo Pilipović
foto: Ustupljene fotografije

Savo je govorio o tome koliko objavljivanje konačne liste lekova može uticati na pacijente.

SItuacija u kojoj se nalazimo je kao sa onom čašom koja je do polovine nalivena tečnošču pa se može posmatrati kao poluprazna ili polupuna čaša. Budući da je lista trebalo da izađe još u aprilu, te da su u međuvremenu, što bi rekla jedna moja drugarica koja se bavi rakom dojke, neke pacijentkinje preminule ne dočekavši terapiju, a desiće se to, nažalost, i u narednih šest meseci, moglo bi se reći da su u pravu moje kolege iz raznih udruženja pacijenata koji čašu vide kao polupraznu. Takav zaključak se, za sada, po mom skromnom mišljenju, ne može sa sigurnošću prihvatiti.

Za inovativne lekove predviđeno je 5,8 milijardi dinara iz republičkog budžeta.

Prvo, opštepoznata činjenica je da mi živimo sa koronom. Ono što nije opštepoznato, a trebalo bi da bude, je koliko se naši prijatelji iz RFZO-a trude da pomognu građanima Srbije u datim okolnostima. Drugo, treba reći da je za inovativne terapije ove godine predviđen rekordan iznos od 5,8 milijardi dinara, što je za naše napaćeno društvo ogroman novac. Kako smo mi proklet narod, problem je godinama bio što para nema, a sada je, paradoksalno, problem što para ima. Problem je u tome što se sada pokušava nabavka lekova za dijagnoze koje imaju veliki broj pacijenata, na šta prethodnih godina, budimo pošteni, niko nije ni pomišljao, U toj situaciji greške u proračunu Fonda ili farmaceutske industrije su vrlo skupe. Nije kao kod melanoma, gde su greške nebitne pošto ima relatvino malo pacijenata, kaže Savo.

Savo se osvrnuo na saradnju koje Udruženje pacijenata Srbije ima sa RFZO, Ministarstvom i farmaceutskom industrijom, kao i na to koliko je važno nastaviti sa nabavkom inovativnih lekova.

Primera radi, pacijenata obolelih od metastatskog melanoma ima nekoliko stotina, a od dijabetesa nekoliko stotina hiljada.Imajući to na umu, ne čudi što pregovori dugo traju i što su svi veoma oprezni. I na kraju, ali ne na poslednjem mestu, Udruženje pacijenata Srbije, čiji sam predsednik, ima odlične odnose i sa Fondom i sa Ministarstvom i sa farmaceutskom industrijom i sa lekarima. Danas je nivo poverenja koje imamo jedni u druge svetlosnim godinama daleko od situacije koja je bila pre pet godina. Zato verujem da ćemo do kraja godine imati listu koja će "potrošiti" svih 5,8 milijardi dinara, što bi mene uverilo da je čaša polupuna, iako u toj listi neće biti mesta za adjuvantnu terapiju za "moj" melanom. Zato je od velike važnosti da se nastavi nabavka inovativne terapije i u narednim godinama, zaključio je Savo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.