MOŽEMO OČEKIVATI DA ĆE DELTA PLUS SOJ USKORO BITI REGISTROVAN KOD NAS: Profesorka Knežević o MUTACIJAMA
Aleksandra Knežeić, Foto: RTS printscreen

OZBILJNA STVAR

MOŽEMO OČEKIVATI DA ĆE DELTA PLUS SOJ USKORO BITI REGISTROVAN KOD NAS: Profesorka Knežević o MUTACIJAMA

Prof. Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je za RTS da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja

Objavljeno:

Delta plus soj korona virusa nije još uvek registrovan u Srbiji, ali je pitanje dana kada će se to dogoditi.

Delta plus soj korona virusa do sada je potvrđen u više od 40 zemalja. Približio se našoj zemlji, pre nekoliko dana je stigao i u Hrvatsku. Iako virus ne zna za granice, delta plus soj koronavirusa još nije registrovan u našoj zemlji.

Profesorka Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je za RTS da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja. Imamo veliki broj inficiranih i možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas, rekla je prof. Knežević.

Prof. Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je za RTS da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja.

"Na osnovu epidemioloških podataka nismo imali ni sumnju da se možda radi o prisustvu delta plus soja kod nekih pacijenata", rekla je ona i dod

"Pošto imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas", ukazala je prof. Knežević.

U poslednje vreme dolazi do povećane učestalosti tog soja, podaci pokazuju da možda postoji povećani procenat širenja delta plus soja u odnosu na delta soj. Kaže da je nepoznanica da li delta plus soj doprinosi težoj kliničkoj slici, da li ima uticaja na terapiju kao i na efikasnost vakcinacije, i da se oretpostavlja da vakcine štite na isti način kao kod delta soja.

"Izučavajući viruse ono što znamo je da dok god postoji cirkulacija virusa u populaciji on će nastaviti da mutira. Iz tih razloga od izuzetne važnosti je vakcinacija, da se što veći boj ljudi vakciniše, čim ima manje obolevanja doći će do manjeg mutiranja virusa", istakla je Kneževićeva.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.