DR MILOVANOVIĆ UPOZORAVA: Zbog JEDNE STVARI neće imati sa čim da se leče UPALNI PROCESI
Jovica Milovanović, Foto: Printscreen/Youtube

VAŽNO!!!

DR MILOVANOVIĆ UPOZORAVA: Zbog JEDNE STVARI neće imati sa čim da se leče UPALNI PROCESI

Dovoljan dokaz svemu su podaci iz studije o antimikrobnoj rezistenciji koja se razvija u toku kovida 19, objavljene takođe u Antibiotiksu

Objavljeno:

Prof. dr Jovica Milovanović, zamenik direktora UKC Srbije, ističe da iako je kovid 19 virusna bolest, čak je 78 odsto pacijenata koristilo antibiotike, što su podaci sa svetskog nivoa objavljeni u prestižnom časopisu Antibiotiks. I to je prva terapija u kovidu, tek potom idu antivirusna, kiseonična i potom kortikosteroidna.

"Nije sporno da virusne infekcije smanjuju imuni odgovor i izazivaju oštećenja tkiva koja omogućavaju širenje bakterija i razvijanje invazivnih infekcija. I upravo zbog straha od upale pluća i lošeg ishoda lečenja, u početku se išlo s masovnom primenom antibiotika. A nije svim pacijentima to trebalo" objasnio je prof. Milovanović, koji je o ovoj temi držao predavanje na Drugom nacionalnom simpozijumu „Kovid 19 – šta smo naučili do sada“ u organizaciji udruženja MedScape.

Dovoljan dokaz svemu su podaci iz studije o antimikrobnoj rezistenciji koja se razvija u toku kovida 19, objavljene takođe u Antibiotiksu.

"Prevalenca bakterijskih koinfekcija i sekundarnih infekcija je vrlo niska – od 3,5 do 14 odsto, a prepisivanje antibiotika je od 72 pa do čak 90 odsto. Značajna je zloupotreba antibiotika i zato ćemo kad se završi kovid imati problem antibiotske rezistencije. Imaćemo upalne procese, a nećemo imati čime da ih lečimo. Najčešća upotreba antibiotika je kod zapaljenja uva, sinusa, ždrela i krajnika", objasnio je prof. Milovanović, za Kurir.

U koroni su najviše korišćeni anibiotici iz grupe tzv. makrolida i hinolona, gde je i u nas popularni „hemomicin“. A to će naročito biti problem za alergične na penicilin.

"Kod tih pacijenata izbegavamo i antibiotike iz grupe cefalosporina jer ponekad daju ukrštene reakcije. I kad izbacimo te dve važne grupe lekova, ostaju nam upravo makrolidi i hinoloni, na koje će, pretpostavljamo, rezistencija biti najveća. A njih smo, inače, prepisivali osetljivima na penicilin", naglasio je prof. Milovanović i dodao da su u poslednjih 10 godina otkriveni samo jedan ili dva nova antibiotika.

Istini za volju, procenat upotrebe antibiotika smanjuje se kako duže živimo s kovidom, jer doktori imaju više iskustva, ali i dalje smo u problemu.

Još 2018. Srbija je, podsetio je prof. Milovanović, donela Nacionalni vodič za racionalnu upotrebu antibiotika, ali je korona prekinula njegovu promociju i pokrenula masovnu upotrebu ovih lekova:

"Planirali smo da obiđemo celu zemlju, svim doktorima odemo na noge i kažemo da se pridržavaju protokola. Jer racionalna upotreba antibiotika ne podrazumeva ne davati antibiotike, nego prepisati ih po vodičima za onu grupu koja najbolje deluje u određenim oblastima i dovoljno dugo da izlečimo pacijenta".

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.