ZVANIČNI STAV MEDICINSKOG FAKULTETA: Ivermektin nije efikasan protiv korone
Medicinski fakultet, Foto: Nebojša Mandić

jako bitno

ZVANIČNI STAV MEDICINSKOG FAKULTETA: Ivermektin nije efikasan protiv korone

Fakultet je, kako je i najavljivano, danas objavio svoj zvanični stav o upotrebi ivermektina

Objavljeno: 15:25h

Ivermektin, lek koji je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone, nije efikasan u borbi protiv ove zarazne bolesti, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Fakultet je, kako je i najavljivano, danas objavio svoj zvanični stav o upotrebi ivermektina:

- Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata "Ivermektin" u lečenju Covid - 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje.

U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili.

Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava - navodi se na portalu fakulteta.

Već danima kako u medijima, tako i na društvenim mrežama vodi se polemika oko sadržaja Viber grupe "LRNE - Ivermektin preporuke" koja danas već broji više od 11.000 hiljada ljudi, a u kojoj se promoviše antiparazitski lek za životinje Ivermektin u borbi protiv korone, a protivnici vakcine ga nazivaju i "čudotvornim".

Ono što je mnoge iznenadilo jeste što se među administratorima ove grupe našla i profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, koja je za portal Espreso izjavila da oni u toj grupi rade jedan human i častan posao pružajući pomoć onima koji to od njih traže, a onda kao grom iz vedra profesorka je napustila grupu i to uz ovo opravdanje:

- Uvažene kolege, dragi članovi grupe, upravo je stiglo obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta (Katedra za Mikrobiologiju i Katedra za Imunologiju) dostavile zavnično obaveštenje Dekanu Medicinskog fakulteta "Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19." U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoć kolegama i pacijentima. Želim vam svako dobro. Valentina Arsic Arsenijević - napisala je na vajber grupi Arsenijević.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.