SI ĐINPING: Kina će čuvati zajedničke interese sveta! Voljni smo da radimo na izgradnji otvorene svetske ekonomije
Si Đinping, Foto: Profimedia

četvrti kineski sajam uvoza

SI ĐINPING: Kina će čuvati zajedničke interese sveta! Voljni smo da radimo na izgradnji otvorene svetske ekonomije

Si je ukazao da je Kina, uprkos uticaju pandemije kovida-19, ubrzala kreativan razvoj spoljne trgovine

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping se večeras obratio na otvaranju Četvrtog kineskog međunarodnog sajma uvoza putem video-veze i održao govor.

„Kina dosledno ispunjava svoje obećanje. Mere koje sam najavio na Trećem sajmu uvoza o povećanju otvaranja su ostvarene“, rekao je Si, objavio je Kineski radio internacional.

Si je ukazao da je Kina, uprkos uticaju pandemije kovida-19, ubrzala kreativan razvoj spoljne trgovine. Kina je jedina glavna ekonomija na svetu čija je trgovina robom prošle godine imala pozitivan rast, čime je dala važan doprinos stabilnosti lanca globalne industrije i svetskom ekonomskog oporavku.

„Trenutno se svet suočava sa promenama i epidemijom. Unilateralizam i protekcionizam se povećavaju, što ima negativan uticaj na ekonomsku globalizaciju. Moramo da podržavamo otvaranje svih zemalja i da se suprotstavljamo unilateralizmu i protekcionizmu, radi bolje budućnosti čovečanstva“, naveo je Si.

Si je istakao da je otvaranje jasna karakteristika moderne Kine. Ove godine se obeležava 20. godišnjica učlanjenja Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju. Kina je u proteklih 20 godina svestrano ispunila obećanje, neprestano povećavala otvaranje, kao i dodala vitalnost svetskoj ekonomiji. Kina je u proteklih 20 godina produbila reforme, iskoristila prilike, snosila odgovornost i dala doprinos svetu. Napredak ovih 20 godina je postigao kineski narod pod rukovodstvom Komunističke partije Kine, takođe predstavlja rezultat saradnje između Kine i međunarodne zajednice.

Si je naglasio da će Kina nepokolebljivo podržavati pravi multilateralizam.

„Multilateralni trgovinski sistem na bazi Svetske trgovinske organizacije je kamen temeljac međunarodne trgovine. Kina podržava razvoj reformi Svetske trgovinske organizacije u pravom smeru i podržava legitimna prava i interese članica u razvoju. Kina će aktivno i otvoreno učestvovati u pregovorima o digitalnoj ekonomiji, trgovini i ekosredini, industrijskim subvencijama i truditi da održava stabilnost globalnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja“, kazao je.

Kina će nepokolebljivo unaprediti otvaranje na visokom nivou, obećao je predsednik.

„Dodatno ćemo smanjiti negativni spisak pristupa stranih investicija, redovno proširiti otvaranje industrija usluge, telekomunikacija i medicine, revidirati i proširiti Katalog industrija koje podstiču strane investicije. Kina će duboko učestvovati u međunarodnoj saradnji u okviru zelenog i niskokarbonskog razvoja, digitalne ekonomije i aktivno unaprediti ulazak u Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) i Sporazumu o partnerstvu u digitalnoj ekonomiji (DEPA).

Predsednik Si je naglasio da će Kina nepokolebljivo čuvati zajedničke interese sveta.

„Kina će i dalje aktivno učestvovati u mehanizmima kao što su Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, G20, Azijsko-pacifička ekonomska saradnja i Šangajska organizacija za saradnju. Takođe će unaprediti jačanje diskusija o trgovini i investicijama, digitalnoj ekonomiji, zelenim i niskougljeničnim pitanjima, podržavati pravednu distribuciju vakcina i drugih ključnih medicinskih potrepština i nesmetanu trgovinu na globalnom nivou, kao i promovisati visokokvalitetnu zajedničku izgradnju „Pojasa i puta“. Kina će aktivno učestvovati u borbi protiv klimatskih promena, održavanju globalne prehrambene i energetske bezbednosti i nastaviti da pruža veću pomoć drugim zemljama u razvoju u okviru saradnje Jug-jug“, kazao je Si.

Magla epidemije koronavirusa još nije raščišćena, naglasio je predsednik Kine a svetski ekonomski oporavak kretaće se vijugavim putem.

„Ljudi svih zemalja moraju da rade zajedno da bi prevazišli teškoće. Kina je voljna da radi sa drugim zemljama na izgradnji otvorene svetske ekonomije“, naglasio je predsednik Kine.

(Espreso / Kineski radio internacional)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.