KLINIČKI CENTAR PRIMIO MLADE DOKTORE: Dr Ašanin izjavio da bez njihove pomoći ne mogu da se izbore sa EPIDEMIJOM
Milika Ašanin, Foto: Printscreen RTS

korona virus

KLINIČKI CENTAR PRIMIO MLADE DOKTORE: Dr Ašanin izjavio da bez njihove pomoći ne mogu da se izbore sa EPIDEMIJOM

Od juna 2018. godine u šest ciklusa primili smo najbolje diplomce Medicinskog fakulteta oko 145 njih

Objavljeno:

U najtežim trenucima za zdravstvene sisteme širom sveta, ali i za srprsko zdravstvo profesionalno iskustvo krenuli su da stičumladi lekari koji su tako reći „bačeni u vatru“. Uz podršku profesora i starijih kolega našli su u prvim redovima u borbi protiv virusa kovid 19.

Već dvadeset meseci gotovo danonoćno mladi doktori Marija Klarić i Vojislav Velinović se bore sa nevidljivm neprijateljem. Doktorka Marija je iz studentske klupe dobila posao da radi u Batajnici, noćne smene i javno priča o tome šta joj je bio najveći izazov:

- Prošle godine u junu sam završila Medicinski fakultet u Beogradu. Nakon šest meseci i položenog državnog ispita sam dobila zaposlenje. Našli smo se u situaciji koja je zaista nezavidna da pomognem svom narodu i kolegama - ispričala je doktorka Marija za RTS, a na konstataciju novinarke Ane Stamenković da su dosta toga naučili od starijih kolega i pitanja da li postoji strah, te šta im daje snagu i energiju kada vide da situacija sa pacijentom nije najbolja, dodala je:

- Kao mlad lekar izašla sam iz studentske klupe i došla u nešto novo, neistraženo i veoma nepredvidivo. U početku je bilo doza straha, momenti nesigurnosti, ali da vam kažem nešto. Najlepši osećaj je zapravo kada ispratimo pacijenta i ta radost da se vraćaju svojim porodica i životima, to nema cenu. Ogroman je pokretač da što više učim i idem dalje - izjavila je doktorka Klarić.

- Smatram da je velika privilegija i čast za bilo kog mladog lekara da imate mogućnost da lečite svoj narod u jednoj ogromnoj pandemiji. Zahvalni smo što smo dobili ovu šansu da učimo i radimo u jednom kolektivu gde se nalaze najbolji lekari, a potom i profesori. Uvek postoji pozitivna trema, a za ovaj poziv smo se školova - rekao je mladi doktor Vojislav, dok je Ana uptitala da će ostati u svojoj zemlji i nastaviti da stvaraju karijere:

- Ostaćemo ovde naravno – rekao je doktor.

Na pitanje novinarke koliko je mladih lekara dobilo posao u ovim teškim trenucima za naše zdravstvo, Direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Prof. dr sci. med. Milika Ašanin, rekao je:

- Bez njihove pomoći ne bi mogli da se izborimo sa veoma teškom epidemiološkom situacijom. U ovom momentu u našoj Kovid bolnici imamo oko 1150 zdravstvenih radnika. Za potrebe lečenja kovid pacijenata u Batajnici smo primili oko 219 kliničkih lekara. Oni tamo rade uz naše najstarije lekare, uz nastavnike Medicinskog fakulteta, specijaliste, subspecijaliste, svi su zajedno tamo. Mi smo u martu i aprilu 2020. godine za potrebe lečenja kovid pacijenata na Infektivnoj klinici, na Pulmologiji, u centru za anesteziologiju i reanimaciju primili još 65 kliničkih lekara - objasnio je doktor Ašanin.

- Od juna 2018. godine u šest ciklusa primili smo najbolje diplomce Medicinskog fakulteta oko 145 njih. Imamo jedan zavidan broj mladih lekara. Oni su delom u Batajnici, a delom u ostatku Kliničkog centra, gde rade i sa pacijentima koji nisu kovid pozitivni. Dinamika je stalno prisutna, obučavaju se ovde idu u Batajnicu na rad. Mnogi od njih su jedan zavidan period volontirali, dok nisu bili primljeni. Tako su stekli određene veštine znanja i isktustvo, te su tek onda krenuli sa radom - izjavio je profesor Ašanin.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.