DA LI DETE SME DA PRIMI MMR VAKCINU AKO JE PRELEŽALO KORONU? Dr Saša otkrio šta je uslov i koja je veza sa autizmom
U javnosti se dosta govori o vezi između MMR vakcine i autizma, Foto: TV PRVA/SCREENSHOT

OBRATITE PAŽNJU

DA LI DETE SME DA PRIMI MMR VAKCINU AKO JE PRELEŽALO KORONU? Dr Saša otkrio šta je uslov i koja je veza sa autizmom

U javnosti se dosta govori o vezi između MMR vakcine i autizma

Objavljeno:

Pored povećanog broja dece obolele od korona virusa, pedijatre širom naše zemlje brine i činjenica da sve manji broj mališana prima MMR vakcinu. Da li nam preti epidemija morbila, odnosno malih boginja, pored svega što se dešava?

Dete za koje se pouzdano zna da je preležalo kovid, sme da primi MMR vakcinu, ali mora da prođe neko određeno vreme, napominje u Jutarnjem progamu na TV Prva dr Saša Milićević, pedijatar.

Kada dete sme da primi MMR vakcinu kada znamo da je preležalo kovid i koji je razlog što od početka ove godine imamo sve manji broj dece koja primaju ovu, po kalendaru, obaveznu vakcinu?

"Mora de priznati da je kovid poremetio taj redovni kalendar vakcinacije, pre svega što se roditelji plaše da idu u Dom zdravlja i da će se tamo deca inficirati, iako su podeljeni prilazi. Međutim, taj strah postoji, plaše se da če biti gužva", kaže dr Milićević

Što se tiče toga kada može da primi MMR vakcinu, doktor naglašava da to zavisi od jednog faktora.

Vakcinacija dece, Vakcina
foto: Profimedia

"Ako to nije bila neka komplikovana infekcija, jedan do tri meseca posle oboljenja može da primi. Ali mora da bude apsolutno zdravo i da se uradi pedijatrijski pregled prethodno."

U javnosti se dosta govori o vezi između MMR vakcine i autizma, pa tako neki roditelji čekaju da dete progovori pre nego što odluče da ga imunizuju, neki čekaju da napuni dve godine. Da li je to problem, budući da je preporuka da se ova vakcina primi u detetovom 13. mesecu?

"Taj period, nakon navršene prve godine života, tamo u 13. mesecu, uzet je kao optimalan, jer su istraživanja davno pokazala da je u tom periodu najefikasnija i ujedno da daje najmanje štetnih efekata. Pitanje u vezi MMR i autizma je pitanje koje roditelji najčešće postavljaju i mi se svi u našim stavovima upravljamo prema naučnim radovima. Tako da do sada nema nekih dokaza, verujem da bi morao da ispliva neki dokaz da je zaista tako. Ima roditelja koji kažu da se kod neke dece to dogodilo, ali nema naučnih dokaza. Autizam se inače dijagnostikuje u tom periodu kada se daje MMR vakcina, tako da se često poveže zbog toga - dete je primilo vakcinu, pa se pojavio autizam, ali nijedan jedini rad nije pokazao da postoji prava veza između MMR i autizma", zaključuje dr Milićević.

(Espreso / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.