PEDIJATAR SAŠA OBJASNIO KAKO JE MALIŠAN (5) PREMINUO OD TOPLOTNOG UDARA: Kada višak temperature može biti KOBAN?
Saša Milićević, Foto: K1/SCREENSHOT

o tragičnom slučaju

PEDIJATAR SAŠA OBJASNIO KAKO JE MALIŠAN (5) PREMINUO OD TOPLOTNOG UDARA: Kada višak temperature može biti KOBAN?

Pedijatar dr Saša Milićević govorio je o tragičnom slučaju iz Knina kada je dečak zaboravljen u autu, preminuo.

Objavljeno:

Slučaj koji je potresao region desio se u Kninu, a zbog očeve nepažnje nastradao je petogodišnji dečak. Mališan je preminuo od toplotnog udara i dehidracije, jer ga je otac ostavio zaključanog u automobilu.

Kako prenose hrvatski mediji, otac koji je mališana svakog dana vodio u vrtić, morao je hitno da se pojavi na poslu. Parkirao kola i odjurio je u kasarnu, zaboravivši da je dete ostalo u kolima. Sumnja se da je mališan doživeo toplotni udar i dehidrirao, jer je vozilo bilo na suncu, a da su zatamnjena stakla dodatno uticala na povećanje temperature u kolima.

Kako se dešava da dete premine od toplotnog udara i koji su to znaci na koje roditelji treba da obrate pažnju, govorio je dr Saša Milićević, pedijatar.

"Ovaj tragičan slučaj se desio veravatno zato što je bio u pitanju toplotni udar, jer je dete bilo zatvoreno. Toplotni udar i nastaje zbog toga što nastaje poremaćaj između stvaranje telesne temperature i oslabađanja. Za razliku, na primer, od sunčanice gde osoba mora da bude direktno izložena sunčevim zracima. Kod toplotnog udara to se ne mora dogoditi i najčešće se događa kod radnika koji rade sa visokim pećima, kod pekara. To je najčešći razlog, pogotovo kod dece gde je termoregulacioni centar, odnosno regulacija temperature može da bude poremećena. Najverovatnije se dete pregrejalo, nije bilo moglo da se oslobodi tog viška temperature, i još zatamnjena stakla... Tada dolazi do čitavog niza poremećaja koji dovode do šoknog stanja i, nažalost, fatalnog ishoda", objsnio je dr Milićević.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media