SRPSKI IMUNOLOG PROGLAŠEN ISTRAŽIVAČEM GODINE U ARIZONI! Nikolić Žugić postigao zapanjujuće rezultate
Imunolog, Foto: /Printscreen/Facebook/Naučna Brainz TV

svaka čast!

SRPSKI IMUNOLOG PROGLAŠEN ISTRAŽIVAČEM GODINE U ARIZONI! Nikolić Žugić postigao zapanjujuće rezultate

Dr Nikolić Žugić je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu!

Objavljeno:

Dr Janko Nikolić Žugić, međunarodno priznati imunolog i gerontolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni i član BIO5 instituta, proglašen je istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji kovida 19, navedeno je na sajtu Medicinskog fakulteta tog univerziteta.

U obrazloženju odluke se navodi da je dr Janko Nikolić Žugić dao najznačajniji doprinos unapređenju znanja i razumevanju bioloških procesa, mereno publikacijama ili profesionalnim priznanjem u akademskim ili komercijalnim okruženjima, prenosi Blic.

- Kroz dugogodišnja istraživačka dostignuća i sposobnost da sarađuje sa drugim istraživačima i kliničarima u različitim disciplinama, dr Nikolić je napravio naučni napredak koji za rezultat ima veliki uticaj na zdravlje i dobrobit stanovnika Arizone. Ono što su on i njegove kolege postigli kao odgovor na pandemiju kovida 19 je izuzetno, i iz ovog i mnogih drugih razloga, dr Nikolić je veoma zaslužan za ovu prestižnu nagradu - rekao je Majkl M. I. Abekasis, dekan Medicinskog koledža Univerziteta u Arizoni.

Pandemija kovida 19 predstavljala je jedinstven izazov za istraživače, a dr Nikolić Žugić je prošle godine iskoristio svoju stručnost u imunologiji da stvori veoma precizan test antitela na kovid 19 koji je brzo našao primenu širom Arizone.

Test, koji je razvio dr Nikolić Žugić u saradnji sa kolegama, pomaže službenicima iz oblasti javnog zdravlja da bolje razumeju širenje virusa, kao i odgovara na važna pitanja o dugovečnosti imuniteta koji obezbeđuju antitela.

Kako se navodi na sajtu Medicinskog fakulteta u Arizoni, iskoristio je stručnost u gerontologiji i imunologiji da identifikuje biološke mehanizme koji starije odrasle osobe čine ranjivijim na virus SARS-CoV-2. Njegovo istraživanje, kako se navodi, može proizvesti vredne uvide koji bi mogli da pomognu u razvoju vakcina ili drugih sredstava za zaštitu starijih i druge ugrožene populacije od kovida 19. O tome koliko je imunologe iznenadio novi korona virus, kako se protiv njega bore u SAD, ali i o tome može li medicina da uspori starenje profesor Janko Nikolić Žugić govorio je početkom septembra za emisiju Oko RTS-a.

- Ključno je razumeti da li je odgovor na SARS-KoV-2 kod starijih osoba iste snage, širine (obuhvat varijanti virusa), osetljivosti i izdržljivosti kao u opštoj, mlađoj populaciji, a ako nije, utvrditi šta možemo da uradimo da to poboljšamo - rekao je dr Nikolić Žugić.

Dr Nikolić Žugić se pridružio Medicinskom koledžu u Tusonu 2008. godine kao predsedavajući Odeljenja za imunobiologiju koledža i kodirektor Centra za starenje Univerziteta u Arizoni. Objavio je više od 180 radova u recenziranim časopisima i dobio je više od 73 miliona dolara grantova od Nacionalnog instituta za zdravlje.

Dr Nikolić Žugić je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

- Veoma sam počastvovan ovom nagradom, koja ne pripada samo meni, već i mojim kolegama i saradnicima koji su neumorno radili na rešavanju pandemije kovida 19 i starenju imuniteta - rekao je dr Nikolić Žugić.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.