"BUDI MUŠKO - BRINI O SEBI"! Obeležen mesec borbe protiv raka prostate, 3 STVARI mogu spasiti MNOGE ŽIVOTE! (FOTO)
Obeležen Mesec borbe protiv raka prostate, Foto: Espreso.co.rs, Profimedia

važna tema

"BUDI MUŠKO - BRINI O SEBI"! Obeležen mesec borbe protiv raka prostate, 3 STVARI mogu spasiti MNOGE ŽIVOTE! (FOTO)

Mesec borbe protiv raka prostate u Srbiji obeležen je i ove godine pod sloganom "Budi muško - brini o sebi"...

Objavljeno: 12:12h

Novembar je svuda u svetu posvećen borbi protiv raka prostate i testisa.

Na globalnom nivou organizuju se brojne akcije kako bi se povećala svest muškaraca o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti preventivnih pregleda u sprečavanju nastanka raka prostate.

Pre 15 godina nastao je pokret „Movember“ i to kombinacijom reči „November“ i brkovi. Sve je počelo simbolično kada je nekoliko Australijanaca pustilo brkove kako bi podržalo muškarce koji se suočavaju sa ovim oboljenjem. Moda za povratak brkova ubrzo je postala zaštitni znak kampanje, koja se brzo proširila širom sveta.

Mesec borbe protiv raka prostate u Srbiji obeležen je i ove godine pod sloganom "Budi muško - brini o sebi".

Novembar je mesec posvećen borbi protiv raka prostate u svetu i Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) želi da skrene pažnju na ovu bolest i istakne značaj redovnih pregleda kod urologa u cilju rane dijagnostike, a time i boljeg toka i prognoze bolesti, rekao je naučni savetnik dr Siniša Radulović, predsednik UMOS-a.

Mesec borbe protiv raka prostate
foto: Espreso

Redovni urološki pregledi, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje karcinoma prostate mogu spasiti mnoge živote, a inovativne terapije koje se koje se primenjuju u kasnijim fazama bolesti značajno produžavaju život obolelih.

Najznačajniji faktori rizika za nastanak prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se ne može delovati. S druge strane, izbalansirana, zdrava ishrana i fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje, dodao je Radulović.

Rak prostate u Evropi predstavlja najčešći karcinom muškaraca, sa oko 450.000 novodijagnostikovanih slučajeva godišnje i oko 100.000 umrlih. U Srbiji, rak prostate je po učestalosti odmah iza raka pluća i debelog creva, sa 2.300 do 3.000 obolelih muškaraca godišnje i preko 1000 umrlih.

Rano otkriven rak prostate može se izlečiti. Stoga, muškarci stariji od 50 godina treba jedanput godišnje da urade PSA (prostata specifični antigen) i da odu na pregled kod urologa, kao i pre 45. godine, ukoliko u porodici imaju slučajeve ovog karcinoma, naveo je prof dr Zoran Džamić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju UKC Srbije.

Mesec borbe protiv raka prostate
foto: Espreso

Lekari posebno apeluju na pacijente sa rakom prostate i članove njihovih porodica, ali i na sve zdrave muškarce da se vakcinišu protiv Covid - 19 i tako izbegnu teže oblike oboljenja.

Naučni saradnik dr Nada Babović, medikalni onkolog i načelnik odeljenja za urološke tumore Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, navela je aktuelne terapijske opcije.

Mesec borbe protiv raka prostate
foto: Espreso

Lečenje raka prostate zavisi od stadijuma i agresivnosti bolesti, životnog doba i zdravstvenog stanja pacijenta, ali i od njihovih želja i očekivanja. Neophodno je da pacijentima bude dostupna moderna i efikasna terapija u fazi hormonski osetljivog metastatskog karcinoma prostate, koja suštinski odlaže progresiju bolesti i produžava preživljavanje, uz očuvanje kvaliteta života, kao i socijalne i radne aktivnosti. Ovim terapijama se znatno produžava život pacijenata i praktično se metastatski karcinom prostate prevodi u hroničnu, stabilnu bolest.

Naš poznati glumac Slobodan Boda Ninković pozvao je muškarce da vode računa o svom zdravlju , da idu na redovne preglede, ali i da vode zdrav život.

Mesec borbe protiv raka prostate
foto: Espreso

Bitno je da pokažemo brigu i za sebe i za svoje bližnje jer će naša bolest pogoditi i našu porodicu i prijatelje. Apelujem na sve muškarce da se redovno kontrolišu jer je to način da se mnoge bolesti otkriju na vreme, zaključio je.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.