DOKTOR KON PROKOMENTARISAO TO ŠTO NEKI KORISTE IVERMEKTIN: Pomenuo i vakcinu
Predrag Kon, Foto: Printscreen/ TV Prva

pandemija

DOKTOR KON PROKOMENTARISAO TO ŠTO NEKI KORISTE IVERMEKTIN: Pomenuo i vakcinu

Govoreći o raspustu i sednici Kriznog štaba, on je istakao da će biti još konsultacija

Objavljeno:

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon prokomentarisao je to što neki građani koriste ivermektin.

"Po zakonu, lekovi koji nisu registrovani, ne smeju da se koriste. Sve ideje da će to da spreči bolest... Malo je verovatno da pomaže. Ništa ne može da zameni vakcinu", kazao je Kon za TV Prva.

"Kod nas postoji tim infektologa koji se bave lečenjem i izdaju protokol. Ako se izađete iz toga, ulazi se u prostor koji nije legalan", objasnio je on.

Govoreći o raspustu i sednici Kriznog štaba, on je istakao da će biti još konsultacija.

"Pogledao sam situaciju za Beograd, tu promena nema. Jedino što bi ozbiljno dalo rezultat je istovremeno sprovođenje raspusta koji bi se tri dana produžio, zajedno sa 24-časovnom primenom kovid propusnica. Cilj je da se dođe do smanjivanja kontakata... To je jedna mogućnost, a mi tražimo da 10 dana bude skraćeno radno vreme do 17 sati", kazao je Kon.

I dalje je preporuka da se obavezno vakcinišu medicinski radnici.

"Nezamislivo je da nevakcinisani zdravstveni radnik leči pacijente. Može da koristi zaštitnu opremu, ali sa druge strane, on je u kontaktu sa ljudima, može da ima asiptomičnu sliku. Skoro 90 odsto su vakcinisani medicinski radnici, daleko je to od priče da se lekari ne vakcinišu", istakao je on.

Član Kriznog štaba navodi da je cilj u početku bio 50 odsto, a sada je taj cilj podignut na 80 odsto.

"Očekivalo se da će tih 50 odsto biti dovoljno", naveo je Kon i istakao da je otkriveno da se virus menja i da vakcina ne štiti u dužem vremenskom periodu.

Na pitanje kako se oseća zbog policijske pratnje zbog nedavnih pretnji i uvreda, on je rekao da mu je i ranije prećeno i da je vređan, a da je situacija eskalirala kada su usvojene kovid propusnice.

"Bili smo ispred moje zgrade... Osećam se sasvim solidno. Što se tiče mog rada, nepokolebljiv sam", istakao je ovaj epidemiolog.

Na pitanje da li misli da negde greši, on je istakao da svako nosi teret odgovornosti.

"Epidemiološka situacija je katastrofalna. Kako se dani povećavaju, taj broj nevidljivih umrlih će se povećavati. Nevidjivi umrli su oni koji nemaju prostora gde se da se leče. Mere moraju da budu rigoroznije, a ni one neće imati uticaja ako se ne poveća vakcinacija. Nemamo vremena da se vraćamo... Konačna je odluka na Vladi Srbije i izvršnim organima", istakao je ovaj epidemiolog.

(Espreso / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.