"VEĆ 2 NEDELJE TRAJE BORBA ZA NJIHOV ŽIVOT": Dr Jovičić OTKRILA kakvo je stanje BEBA i šta nas tek OČEKUJE
Tiršova, Foto: Marina Lopičić

PANDEMIJA

"VEĆ 2 NEDELJE TRAJE BORBA ZA NJIHOV ŽIVOT": Dr Jovičić OTKRILA kakvo je stanje BEBA i šta nas tek OČEKUJE

"Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne tako da smo očekivali veći broj javljanja", navela je Jovičićeva

Objavljeno:

Sve više dece je obolelo od kovida 19, među onima školskog uzrasta čak oko 5.000. Stručnjaci poručuju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

Pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić rekla je da se u toj klinici svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja nakovid 19.

"Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne tako da smo očekivali veći broj javljanja", navela je Jovičićeva.

Prema njenim rečima u Tiršovoj, kao i u Institutu za majku i dete, leče se deca koja zahtevaju intenzivno lečenje, trenutno su u Tiršovoj dve bebe na lečenju i one se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

"Bebe su već dve nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno ali životno ugrožene", navela je pulmolog.

Prema njenim rečima, javljaju se deca svih uzrasta, ali najdominantnija su deca koja idu u kolektiv, odnosno deca koja idu u vrtiće ili školu, a najčešće su to deca školskog uzrasta.

"Na sreću to su uglavnom blagi simptomi, koji omogućavaju lečenje u kućnim uslovima. Ukoliko je dete kovid pozitivno a za bolničko lečenje je, upućuje se u bolnicu Dragiša Mišović", kaže Jovičićeva.

Apelovala je na roditelje da kada dovedu dete da podele sve podatke sa lekarima, da li je dete bilo u kontaktu sa nekim ko je oboleo od kovida iz razloga što Tiršova zbrinjava i decu koja nemaju kovid, tako da su te informacije veoma važne da bi i dete koje eventualno ima koronu dobilo adekvatnu negu, a i da bi se zaštitila ona koja nemaju koronavirus.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.