PSIHOLOG OCENIO PROBLEM SRPSKE KULTURE: Potrebno je kod dece razvijati kritičko mišljenje
Deca, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

PSIHOLOG OCENIO PROBLEM SRPSKE KULTURE: Potrebno je kod dece razvijati kritičko mišljenje

On je naveo da u današnjem svetu treba naučiti da se proceni ko, zašto i gde objavljuje informacije, dodajući da slepo verovanje izvorima dovodi do velikih manipulacija

Objavljeno:

Psiholog i novinar Dragan Ilić ocenio je danas da je problem srpske kulture što većina roditelja nije prihvatila da decu treba naučiti kritičkom mišljenju.

"Našu generaciju je obeležilo traganje za informacijama, dok generacija naše dece mora da nauči da proceni relevantnost i istinitost informacija. Za to je potrebno steći odredjene veštine, ali i razvijati kritičko mišljenje", kazao je Ilić za list Blic.

On je naveo da u današnjem svetu treba naučiti da se proceni ko, zašto i gde objavljuje informacije, dodajući da slepo verovanje izvorima dovodi do velikih manipulacija.

"Mladje genercije su možda 'tanje' u nivou opšteg obrazovanja, pa će im biti potrebna neka razjašnjenja, ali zato se bolje snalaze sa tehnologijama, a mi roditelji moramo da prihvatimo digitalno doba, jer to je naša zajednička realnost", rekao je.

Ilić je istakao da pojedini roditelji veruju da mogu da žive van digitalnog sveta, ocenjujući da je ta iluzija "jednako opasna kao iluzija da se nećete zaraziti korona virusom ako se totalno izolujete". ; Prema njegovim rečima, uskraćivanje korišćenja interneta deci je loš način jer je reč o generaciji kojoj je digitalni svet deo realnosti.

"Za razliku od nas starijih koji egzistenciju delimo na onlajn i oflajn, deca sve to vide kao jednu celinu. Boravak na društvenim mrežama je za njih jednako važan kao druženje uživo", tvrdi Ilić.

On je dodao da roditelji treba da priznaju sebi i svojoj deci da se ne snalaze dobro u digitalnom svetu i da zamole decu da im budu vodiči.

"Zahvaljujući Priručnicima o medijskoj pismenosti, na svakom uzrastu možemo naučiti kako da Internet koristimo kreativno, a takodje da dobijemo informacije o optimalnom vremenu i načinu korišćenja savremenih platformi. ;Internet zato treba da prihvate kao orudje, sredstvo, a ne kao ultimativno merilo stvari", kazao je Ilić.

Kako je naveo, svaka generacija ima svoj jezik i svoj sleng, kao što i svaka generacija prolazi kroz slične faze odrastanja jer se ljudska priroda nije drastično promenila uprkos tehnološkom napretku.

Govoreći o nasilju u digitalnoj sferi, Ilić je rekao da je važno da roditelji sa decom izgrade odnos poverenja.

"Neznanje roditelja može biti razlog za pogrešna verovanja i strah koji će dete dodatno udaljiti. Lično mislim da treba poštovati privatnost dece, uživo i u digitalnom svetu", kazao je.

Dodao je da, ipak, roditelji treba da budu dovoljno strpljivi i taktični, da sačekaju trenutak kada će dete samo govoriti o svojim problemima.

"Važno je, naravno, da ostale institucije budu osetljive na ovu vrstu problema, pa je bitno kako će reagovati nastavnici, škola, centri za socijalni rad ili policija", naveo je Ilić.

Intervju je realizovan u partnerstvu s programom Nova pismenost koji radi sa gradjanima, medijima, kompanijama, obrazovnim sistemom, influenserima i državnom upravom kako bi se najbolje prakse medijske, informacione i digitalne pismenosti našle medjj temeljima savremenog i konkurentnog srpskog društva.

Program partnerski sprovode organizacija Propulsion i Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID).

Globalna nedelja medijske i informacione pismenosti obeležava se širom sveta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, pod sloganom "Medijska pismenost za sve".

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.