ANA GLIGIĆ O 2 SCENARIJA RAZVOJA EPIDEMIJE: Doktorka ima JAKU poruku za antivaksere, pričala je o MUTACIJAMA korone
Ana Gligić, Foto: Profimedia, print, Printscreen

srbija i korona

ANA GLIGIĆ O 2 SCENARIJA RAZVOJA EPIDEMIJE: Doktorka ima JAKU poruku za antivaksere, pričala je o MUTACIJAMA korone

Objavljeno:

Šef laboratorije u Institutu "Torlak" u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da se o korona virusu još uvek ne zna dovoljno, kao i da je za sada utvrđeno da je kovid mutirao u osam varijanti, i da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne.

Svakodnevno čitajući najprestižnije svetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije kojoj se kraj i dalje ne nazire.

- Predviđam dve mogućnosti. Ili će se virus ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čoveku, a nove se više neće pojavljivati i tako će se on vremenom ugušiti. Ipak, moguć je i drugačiji scenario. Da se već do kraja godine pojavi nova mutacija toliko snažna da svi obole.

Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i ništa ne može da nas iznenadi ‒ navodi dr Gligić.

Ana Gligić ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porekla.

- Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus veštački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio zaključan. Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga zaključao - objašnjava dr Gligić.

Dr Gligić, koja je u martu posle 13 dana provedenih na kiseoniku uspela da pobedi kovid-19, kaže da je i ona jedna od onih koji su se zarazili nakon vakcinacije.

Prema njenim rečima, sigurna je da je zakačila infekciju u periodu između dve doze, a da joj je život spasilo upravo to što se vakcinisala.

- Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubeđena da sam stvorila dosta antitela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mesecima pred nama naprave i nove vakcine koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa ‒ zaključuje sagovornica.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.