ONI ZARAĐUJU HLEB SA SEDAM KORA: Tomislav je najbolji rabadžija u prijepoljskom kraju, nije ih ostalo mnogo (FOTO)
Rabadžija, Foto: RINA

KRVAVO ZARAĐEN DINAR

ONI ZARAĐUJU HLEB SA SEDAM KORA: Tomislav je najbolji rabadžija u prijepoljskom kraju, nije ih ostalo mnogo (FOTO)

Rabadžija Tomislav Matijević pobedio je u izvlačenju građe volovskom zapregom i ima samo jednu poruku

Objavljeno:

U selima širom Srbije još uvek se zarađuje hleb sa sedam kora, ali rabadzije se ne žale. Oni vredno uz pomoć svojih volova izvlače drva iz šume i tako hrane svoje porodice. Da ovo za njih nije samo posao, već i način života najbolje pokazuje i organizovanje takmičenja za najboljeg rabadziju, a ni kiša ni vetar nisu sprečili da selo Kosatica taj dan bude najposećenije u prijepoljskom kraju.

Rabadžija Tomislav Matijević pobedio je u izvlačenju građe volovskom zapregom i ima samo jednu poruku.

Volovi, Vo, Rabadžija
foto: RINA

„Važno je da volovi budu jaki, a najveća karika je onaj ko ih vuče, odnosno onaj ko ih je naučio kako da povuku trupac, bitno je da rabadzija bude sposoban. Moraš umeti da upravljaš volovima, da čuvaš i sebe i njih da im ne prebiješ noge. Onaj ko želi postati rabadzija mora biti u dobroj kondiciji ,” kaže iskusni Matijević.

Da bi volovi mogli da izvlače drva iz šume pripremaju se od malena, a njihovi vlasnici neretko ove životinje smatraju i za članove porodice.

„Kada uđeš u šumu volovi moraju znati za komande da slušaju kao đak kad ode u školu, da ne bi došlo do neke povrede ili nesreće, mi sa našim zapregama dolazimo do najudaljenijih tačaka. Sada je ostalo je nas nekoliko što imamo volove, zarađujemo krvav dinar“. Rekao je Tomislav.

Volovi, Vo, Rabadžija
foto: RINA

Takmičenje za najboljeg rabadziju u Kosatici održano je u okviru manifestacije „Miholjski susreti prijepoljskih sela“. Orgaizatori kažu da okupljanje meštana u velikom broju samo je još jedan dokaz da srpska sela i dalje žive.

„Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju uprskos vremenskim uslovima. Selo nije zaboravljeno, mi se upravo kroz ovu manifestaciju trudimo da što veći broj mladih ostane na selu i da upravo naša omladina vidi kako je sve nekada izgledalo, kako se živelo. Verujemo predsedniku Aleksandru Vučiću da će nam pomoći u realizaciji infrastrukturnih projekata koji bi poboljšali kako turističku ponudu Zlatara, ali i imali veliki uticaj na privredu kako u Prijepolju, tako i u Novoj Varoši”, kazao je organizator „Miholjskih susreta prijepoljskih sela” Ivan Ljujić.

Volovi, Vo, Rabadžija
foto: RINA

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić istakao je da ne zna nikog ko voli više ova brda od njega.

„Ovde osećamo dobru energiju, a hvala predsedniku opštine Nova Varoš Radu Vasiljeviću koji je danas došao ovde da nas podrži, jer nama su komšije najbitnije. Naš cilj je da mladi ostanu u selima, a zadatak nam je da svoj deci koja žive ovde u našim selima omogućimo da imaju bar slične uslove za život i odrastanje kao deca iz grada”, kazao je Babić.

Generalna sekretarka Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović složila se da im je zajednička misija da u godinama pred nama se pomogne mladima k oji žele da ostanu na selu ili da se na selo vrate.

1 / 5 Foto: RINA

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.