DANAS JE DAN ZAŠTITNICE SVIH ŽENA: Veruje se da pomaže u nevolji ukoliko ISKRENO URADITE JEDNU STVAR
Važan datum, Foto: www.spc.rs

PRAZNIK

DANAS JE DAN ZAŠTITNICE SVIH ŽENA: Veruje se da pomaže u nevolji ukoliko ISKRENO URADITE JEDNU STVAR

Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića

Objavljeno:
  • 201

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. veka. Bila je siroče, a u detinjstvu ju je usvojio izvesni Klaudije, ugledni čovek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj veri.

Legenda kaže da je Haritina bila smerna, poslušna i ćutljiva devojka koja je još u ranoj mladosti rešila da postane Hristova nevesta.

Negde u to vreme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena – ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali.

Međutim, devojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more. Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovređena, ali ovo nije bio kraj njenih muka.

Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića kako bi je obeščastili i tako joj poljuljali veru u Boga.

Predanje kaže da je tada, videvši da ne može da se spase, Haritina klekla i pomolila se i nakon toga umrla pre nego što ju je ijedan od napasnika i dotakao.

Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom žena. Veruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole, pomole joj se i pomoć će stići.

"Ovčica Tvoja Isuse, Haritina, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše."

Bonus video:

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media