STOPIĆA PEĆINA, MESTO GDE ĆETE OSTATI BEZ DAHA OD NESTVARNOG PRIZORA! U regionu nema dve ovakve (FOTO)
Stopića pećina, Foto: Espreso

OPŠTINA ČAJETINA

STOPIĆA PEĆINA, MESTO GDE ĆETE OSTATI BEZ DAHA OD NESTVARNOG PRIZORA! U regionu nema dve ovakve (FOTO)

Ovu zlatiborsku atrakciju možete posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine

Objavljeno: 09:34h

U netaknutoj prirodi između zlatiborskih sela Rožanstva i Trnave u opštini Čajetina nalazi se božanstvena Stopića pećina koja je jedna od najposećenijih u regionu.

Od početka godine do danas pećinu je posetilo više od 83.000 turista, od kojih je tri hiljade njih iz inostranstva. Iz godine u godinu posećuje je sve veći broj gostiju, pa se zato i uređenje vrši selektivno, gotovo svake godine uradi se nešto novo, pa gosti koji su je već posetili, rado joj se ponovo vraćaju.

Stopića pećina
foto: RINA

- Prvi put smo posetili pećinu 2017. godine, i evo nas opet. Čuli smo da je produbljena i da se na prvi pogled dosta toga nabolje promenilo, pa smo zato i došli, da proverimo! - kaže Dobrila iz Republike Srpske.

- U stanu u kom smo odseli zatekli smo neke prospekte, a pažnju nam je privukla baš Stopića pećina, i nismo pogrešili. Oduševljeni smo, veoma je zanimljivo. Ima još pećina po Srbiji koje smo obilazili, ali ovo je stvarno imponzantno, čak je i sam prilaz veoma lepo uređen, što nije bez značaja za nas, turiste. - rekla je Slobodanka iz Kragujevca.

Stopića pećina
foto: Espreso

Zaštitni znak pećine su Bigrene kade do kojih se stiže 250 metara dugim stazama. Naime, tokom poslednjih nekoliko godina pećina se i dodatno uređivala, pa su napravljene staze sa platformama ispred vodopada i iznad kada, zbog onih koji bi da odmore oči na toj lepoti, a ove godine je uređen i kanal sa kadama.

- Turiste najviše privlači otvor pećine koji je po površini najveći u Srbiji, a zatim i tavanica Stopića pećine, ogromne dvorane koje oduševe svakog jer je po visini dvorana to najveća pećina na Balkanu, a u proseku su visoke 25 metara. Pećina broji više od 250 bigrenih kada. Veoma je bogata i pećinskim nakitom pogotovo u novom kanalu koji je uređen februara prošle godine, a tu je, takođe, i veliki broj stalaktita i stalagmita. Ovogodišnji problem je što je bilo veoma malo padavina pa su kade prazne. Jer pećina je daleko lepša kada je Trnavski potok veći – objasnio je Dragomir Stopić, vodič.

Stopića pećina
foto: Espreso.co.rs

Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor ulažu stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući značajna sredstva u infrastrukturu, i same pećine, i na zaštićenom području. Parking prostor za sve posetioce je proširen, deo negdašnjeg makadamskog puta koji vodi ka pećini je asfaltiran a u planu je i mini pijaca na kojoj će meštani moći da prodaju neke od svojih proizvoda.

Ovu zlatiborsku atrakciju možete posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine.

Radno vreme Stopića pećine: 24.oktobar - 05.april - od 09.30 do 16.30 06.april - 15.jul - od 09.30 do 18.00 16.jul - 10. septembar - od 09.30 do 19.00 11.septembar - 23. oktobar - 09.30 do 18.00 Cena ulaznice je 250 dinara za odrasle, a 150 dinara decu od 7 do 15 godina.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.