OGLASIO SE ADVOKAT O SLUČAJU ŠIRENJA LINKA FILMA O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Svi koji su ga slali, BIĆE KAŽNJENI
Film Toma Zdravković, Foto: Print Screen Youtube

VAŽNO

OGLASIO SE ADVOKAT O SLUČAJU ŠIRENJA LINKA FILMA O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Svi koji su ga slali, BIĆE KAŽNJENI

On je u petak uhapšena i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Sada radimo na otkrivanju drugih iz lanca onih koji su širili link", napominje posebni tužilac za visokotehnološki kriminal

Objavljeno:

Piratska verzija filma "Toma" širila se internetom.Autori filma naveli su da će protiv svih koji su delili to ostvarenje biti pokrenuta krivična prijava, ako sa svojih naloga ne uklone sporni materijal.

Branko Stamenković podseća da je tužilaštvo još u četvrtak krenulo u proveru navoda krivične prijave.

"Već u petak smo imali određene indicije u vezi sa identitetom jedne od osoba koja je širila link. On je u petak uhapšena i određeno joj je zadržavanje od 48 sati. Sada radimo na otkrivanju drugih iz lanca onih koji su širili link", napominje posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Kada je reč o odštetnom zahtevu, koji mogu podneti producenti, Zakonom o autorskim i srodnim pravima detaljno je regulisano na koji način se može ostvariti imovinskoporavni zahtev u parnici, a za sporove iz oblasti autorskih prava nadležan je Viši sud u Beogradu za teritoriju cele Srbije.

"Pravo intelektualne svojine se vrlo rigorozno štiti u zemljama Evropske unije. Oni imaju sistem da kada ide preko "torenta" da je preuzimanje filma u toku, lociraju korisnika i automatski šalju tužbu koja stiže na adresu sa odštetnim zahtevom od više hiljada evra", naglašava Stamenković.

Film "Toma"je od pre nekoliko dana na udaru piraterije, iako u bioskopima obara rekorde gledanosti. Do sada ga je videlo pola miliona ljudi, a mnogi koji s tek imali nameru da ga pogledaju odjednom su bili suočeni sa linkovima filma podeljenim na društvenim mrežama.

Stručnjaci navode da građani Srbije nisu dovoljno upoznati sa činjenicom da gledanjem filma putem linka, na telefonu, kompjuteru, ili televizoru, krše autorska prava i mogu biti krivično odgovorni.

"Ljudi ne znaju da je krivično delo i deljenje piratskih fajlova i svi oni koji su delili sporne linkove filma, dobiće krivične prijave. Nije sve što je na internetu besplatno. Nije nelegalno da preuzmete film i da ga pogledate, ali je krivično ako taj link prosledite dalje. I za to odgovara osoba koja šalje linkove", rekao je juče u televizijskoj emisiji Vladimir Rajčič, direktor Antipiratske agencije Srbije.

Izneo je da je link filma "Toma" tokom proteklog vikenda samo na Fejsbuku imao 200.000 pregleda i podeljen više od 3.000 puta. Ipak, kako je kazao, ne postoji film koji je izbegao pirateriju, uz napomenu da je u slučaju "Tome" veoma brzo reagovalo odeljenje za visokotehnološki kriminal. Izrazio je nadu da će nadležni organi doći do osobe koja je prva sporan link pustila u opticaj.

Advokatica Nina Vuković je objasnila da su producenti filma nosioci autorskih prava i da se samo uz njihov pristanak delo može koristiti. "Moramo podići svest građana da je ovo što se događalo prethodnih dana krivično delo koje se zakonski sankcioniše", zaključila je advokatica.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.