METEOROLOG ČUBRILO NAJAVIO JAKO ZAHLAĐENJE: Otkrio je šta možemo da očekujemo u NEDELJU, SPREMITE SE!
Kiša, Foto: Espreso.co.rs

potop

METEOROLOG ČUBRILO NAJAVIO JAKO ZAHLAĐENJE: Otkrio je šta možemo da očekujemo u NEDELJU, SPREMITE SE!

U toku noći, a posebno od sutra sa severozapada, ali i sa severoistoka, dolazi sve hladniji vazduh, saopštio je Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju....

Objavljeno:

Promena vremena polako zahvata sve veći regiona. Narednih dana sve hladnije uz čestu pojavu kiše, posebno do petka, a onda možda u nedelju i sredinom sledeće sedmice.

Vremenske prilike nad jugozapadnim, zapadnim, središnjim i sevrozapadnim predelima regiona su po uticejm ciklona koji se formirao nad severnom Italijom i koji će se narednih dana kretati ka Ligurskom moru i jugu Italije. U toku noći, a posebno od sutra sa severozapada, ali i sa severoistoka, dolazi sve hladniji vazduh, saopštio je Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju.

- Danas pretežno oblačno uz dalje zahlađenje i češću pojavu kiše, posebno ujutro i rano pre podne i ponovo prema kraju dana. Vetar u okretanju na severni smer, duž severnog Jadrana počeće bura koja će se polako širiti ka srednjm delu Jadrana. Topla varijatna košave koja je duvala juče, danas polako prelazi u hladnu, a vetar će umesto južnog i jugoistočnog sve više biti istočnog pravca. Udari košave će prema kraju dana polako slabiti, ali će vetar biti sve hladniji. Maksimum temperature od 9 do 15 stepeni Celzijusa, a samo ponegde na severoistoku regiona još malo preko 15 stepeni Celzijusa - rekao je Čubrilo.

Petak i vikend donose dalje zahlađenje uz povremenu kišu. Trenutno deluje da bi u petak bilo manje padavina, osim nad južnim delovima regiona, ali bi u subotu, a posebno u nedelju one ponovo mogle pojačati.

Signal za te nove padavine je posebno izražen na jutarnjem proračunu ECMWF-a tako da će se tek za dan-dva videti koliko će tačno padavina biti tokom nedelje i gde će ih biti najviše. Dnevni maksimum u daljem padu i za vikend će se kretati od 7 do 13 stepeni Celzijusa nad većim delom regiona.

- Ostali modeli su po pitanju tih padavina znatno skromniji i od toga potiču razlike u simuliranoj količini padavina do kraja nedelje. Ukoliko se simulacija ECMWF-a realizuje taj deo regiona bi mogao dobiti i preko 50mm taloga, a ukoliko tih obilnih padavina ne bude ili one ostanu južnije i zapadnije ovaj deo regiona bi mogao dobiti skromnih 5 do 10mm taloga - objasnio je meteorolog.

Košava bi u petak trebalo da oslabi i za vikend vetar severni i severoistočni umeren, a samo nad Banatom pojačan istočni. Duž Jadrana bura.

Oko 12. oktobra se računa na prolaznu stabilizaciju uz uglavnom suvo vreme i malo više dnevne maksimume, ali će oni i dalje biti ispod proseka, dok bi jutra bila hladna i ponegde maglovita. Već oko 14. oktobra stoji signal za moguće novo pogoršanje uz prolaznu kišu, jak severi vetar i novo zahlađenje i tada bi u predelima preko 1000mnv moglo biti i konkretnijeg snega.

- Sumirano, pred nama je osetno hladniji period uz čestu pojavu padavina. Količina će biti promenljiva, ali mislim da će najveći deo regiona u proseku narednih desetak dana dobiti oko 25-35mm taloga, što su sasvim solidne količine. Biće relativno hladno, posebno od dans i temperature će se pretežno kretati ispod proseka. Olujna košava bi do petka trebalo da oslabi - zaključio je Čubrilo.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.