NOVI SAD PODRŽAVA RUČNI RAD OSOBA SA INVALIDITETOM: Otvoren Kutak “Na krilima mašte” (VIDEO)
U okviru prostorija Spensa, Foto: Promo

ULICA STARIH ZANATA

NOVI SAD PODRŽAVA RUČNI RAD OSOBA SA INVALIDITETOM: Otvoren Kutak “Na krilima mašte” (VIDEO)

Ideja Kutka je takođe da promoviše stare zanate i da ih približi novim generacijama.

Objavljeno: 16:37h

U okviru prostorija Spensa, u Ulici starih zanata, danas je svečano otvoren Kutak “Na krilima mašte” koji je namenjen prodaji ručno rađenih proizvoda nastalih tokom edukativno-interaktivnih radionica za osobe sa invaliditetom. Projekat je ralizovalo Udruženje građana za cerebralnu i dečiju paralizu južno-bačkog okruga „Sunce“ sa partnerskim udruženjima, a uz podršku Grada Novog Sada.

“Kutak “Na krilima mašte” jeste zamisao i ideja da se radovi koji su nastali na inkluzivnim i kreativnim radionicama u udruženjima, dobiju prostor da se prikažu građanima. U pitanju su 3 organizacije, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada, Udruženje građana za cerebralnu i dečiju paralizu južno-bačkog okruga „Sunce“ i Udruženje distrofičara južno-bačkog okruga Novog Sada. Na tim radionicama nastali su predivni predmeti koji su jednostavno trebali negde da budu prikazani. Sada smo kroz ovaj Kutak i uz podršku Grada Novog Sada i Spensa dobili priliku da izlažemo te radove”- izjavila je Jovana Sajić, ispred Udruženja “Sunce”.

Kako Jovana navodi ideja Kutka je takođe da promoviše stare zanate i da ih približi novim generacijama.

“Sama zamisao Kutka i jeste na neki način da se deci približi, približe u stvari stari zanati i da ožive kod dece i onda smo želeli da u saradnji sa predškolskim ustanovama i osnovnim školama pravimo te neke kreativne inkluzivne radionice, naša deca sa invaliditetom i zdrava deca, da mogu da ožive te stare zanate i kroz igru i kroz radost stvaraju zapravo nešto novo.”

Na krilima mašte
foto: Promo

Otvaranje Kutka „Na krilima mašte“ podržao je Grad izdvojivši iz Budžeta za tu namenu milion dinara, s cilјem da se spreči diskriminacija na tržištu rada i da se pruže jednake šanse osobama sa invaliditetom za stručno osposoblјavanje i zapošlјavanje

“Lepa stvar na koju bi se osvrnula jeste to da se zapošljavaju osobe sa invaliditetom, dve devojke su dobile priliku da rade, pošto je njihovo zapošljavanje danas otežano, kao što i sami znate. Tako da otvaranjem ovog Kutka uspeli smo da spojimo i lepo i korisno i da na neki način svi budu zadovoljni”- dodala je Jovana Sajić za Samo Novi Sad.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.