90 ODSTO PACIJENATA NIJE VAKCINISANO: U kovid bolnici u Novom Sadu već popunjeno više od polovine kapaciteta
Novi Sad, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

novi sad

90 ODSTO PACIJENATA NIJE VAKCINISANO: U kovid bolnici u Novom Sadu već popunjeno više od polovine kapaciteta

Doktori imaju vrhunske uslove za rad jer pacijent može za pet minuta da se snimi na skeneru, a već za 20-30 minuta opisan je i nalaz radiologa. I za laboratorijsku dijagnostiku koristimo najkvalitetnije aparate, a tu je i dijaliza, kao i angio i dve operacione sale - ističe dr Čabarkapa.

Objavljeno:

Novosadska Kovid bolnica počela je sa radom 3. septembra i za tri nedelje primila je 356 pacijenata, od kojih je 26 do četvrtka bilo na mehaničkoj ventilaciji. Upravnik Kovid bolnice prof. dr Velibor Čabarkapa upozorava da se bolnica brzo puni i to uglavnom pacijentima koji nisu vakcinisani.

Upravnik Kovid bolnice i pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Velibor Čabarkapa ističe da je bolnica otvorena u pravom trenutku te da je malo rasterećen Klinički centar. Međutim, ni njemu, kao ni većini njegovih kolega nije jasno kako mnogobrojni apeli i pozivi građanima da se vakcinišu nisu doprli do ljudi i nisu urodili plodom kada postoje neoborivi dokazi koji idu u prilog vakcinama.

- Situacija je zabrinjavajuća i zaista ne znam šta još doktori treba da urade da bi se narod vakcinisao - ističe on.

Rasterećen Klinički Centar Vojvodine

Već sada je, kaže, u novoj bolnici popunjeno više od polovine kapaciteta.

- U trenutku kada smo prešli iz Kliničkog centra Vojvodine na Mišeluk gde je izgrađena Kovid bolnica imali smo 90 pacijenata a sada preko 350 što znači da nam je popunjeno više od polovine kapaciteta s obzirom na to da imamo 404 kreveta u poluintenzivnoj nezi i 212 u intenzivnoj. Za ovako kratko vreme pokazalo se da je otvaranje ove bolnice pun pogodak jer smo rasteretili Klinički centar Vojvodine i omogućili građanima cele pokrajine da dobiju adekvatnu negu i da se leče po najvišim svetskim standardima – priča nam dr Čabarkapa.

On navodi da doktorima posao olakšava najsavremenija medicinska oprema koja i pacijentima omogućava adekvatno lečenje.

- Doktori imaju vrhunske uslove za rad jer pacijent može za pet minuta da se snimi na skeneru, a već za 20-30 minuta opisan je i nalaz radiologa. I za laboratorijsku dijagnostiku koristimo najkvalitetnije aparate, a tu je i dijaliza, kao i angio i dve operacione sale. Ova bolnica značajna je za celu Vojvodinu, rasteretila je i Klinički centar Vojvodine, jer sada nekovid pacijenti imaju više prilike za lečenje a kada epidemija prođe, ova bolnica će ostati građanima Vojvodine da se u njoj leče od drugih bolesti - ističe dr Čabarkapa.

Od prvog dana bori se protiv ove pošasti

Kada će proći epidemija i kada će bolnica na Mišeluku početi da leči pacijente od drugih bolesti niko ne zna pa ni dr Čabarkapa koji se od prvog dana pošasti koja je zadesila čitavu planetu nalazi na prvoj liniji fronta u borbi protiv korone.

On podseća da se situacija menja iz dana u dan te da je trenutno veoma nepovoljna jer je sve više zaraženih i sa tendencijom da taj broj bude sve veći ukoliko se ne budu poštovale preporuke Kriznog štaba.

Najviše pacijenata srednje dobi

- Ono što smo primetili jeste da se u odnosu na prethodne talase naleta epidemije promenila starosna dob pacijenata. Trenutno najveći broj pacijenata koji leže kod nas u bolnici ima između 40 i 60 godina. Ovde imamo pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom i umereno teškom slikom i njihov broj nam svaki dan raste. Među pacijentima, njih 90 odsto su oni koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani odnosno nisu primili obe doze vakcine. Imamo i pacijente uzrasta od 20 do 30 godina, kao i starije, ali preovlađuje ta neka srednja grupa, odnosno pacijenti srednje životne dobi što nije bio slučaj u prošlom talasu recimo kada su mahom od korone oboljevali stariji i hronični bolesnici – objašnjava dr Čabarkapa.

S druge strane, u prilog vakcinama protiv kovida je i činjenica da i ako neko posle vakcinacije oboli od ove pošasti, to mahom bude blaža klinička slika odnosno bolest se manifestuje mnogo blaže nego što je to slučaj kod onih koji nisu vakcinisani.

Zaštite sebe i druge, poštujte mere

- Još jednom ću iskoristiti priliku da apelujem na sve građane da se vakcinišu i da na taj način zaštite i sebe i druge a podsetio bih sve da su na snazi i dalje preporuke Kriznog štaba koje podrazumevaju nošenje maski i držanje fizičke distance – poručuje dr Čabarkapa.

Podsetimo, bolnica na Mišeluku je treća kovid bolnica u Srbiji, posle Batajnice kod Beograda i Kruševca u centralnoj Srbiji, a prve pacijente počela je da prima 3. septembra.

U izgradnju ove zdravstvene ustanove koja bi trebalo nakon završetka epidemije da postane opšta bolnica investirano je 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra), a u opremu približno 17 miliona dinara (144.000 evra).

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?
01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media