KAO DA NEMA KORONE: Svadbe i ostala slavlja teku mirno, tržišni inspektori mogu samo da zovu komunalce
Maska, Foto: Profimedia

sankcionisanje

KAO DA NEMA KORONE: Svadbe i ostala slavlja teku mirno, tržišni inspektori mogu samo da zovu komunalce

Inspektori su za nedelju dana kontrolisali 520 sala za iznajmljivanje, ali - nema nijedne izrečene mere.

Objavljeno:

Sezona svadbi proći će, izgleda, neometano i u jeku četvrtog talasa kovida, iako se svako ko je prisustvovao nekom veselju uverio da na takvim proslavama nema ni maski, ni držanja odstojanja.

Inspektori su za nedelju dana kontrolisali 520 sala za iznajmljivanje, ali - nema nijedne izrečene mere.

Niko ko zna kako se u Srbiji proslavlja ne bi poverovao da je sve bilo kako mere zaštite od širenja epidemije nalažu, ali procedura je takva - tržišna inspekcija koja kontroliše ove objekte nema ovlašćenja da izriče kazne, nego samo prosleđuje uočene propuste komunalnoj inspekciji. A, dok komunalci to dobiju i dođu da utvrde, slavlje se završi, a stotine zvanica, često više nego što objekat sme da primi, raziđu se.

Doktor Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove i koordinator Radne grupe Vlade Srbije za koordinaciju republičkih i inspekcija lokalne samouprave, kaže da je, ipak, potrebno strpljenje i da će se za predstojeći vikend videti učinak kontrole privatnih proslava.

- Nadzor je pojačan od druge sedmice septembra, i od tada imamo i povećan broj kontrola i više izrečenih mera - objašnjava Stamenković. - Od 13. do 19. septembra imali smo 14.379 nadzora, što je za 20 odsto više nego na početku pojačanih i pooštrenih kontrola u vreme produženog vikenda. Zbog kršenja mera izrečen je 151 prekršajni nalog u iznosu od 3,2 miliona dinara, što je za 50 odsto više nego u prethodnoj sedmici.

Samo je sanitarna inspekcija izrekla naloga u ukupnoj vrednosti od 1,72 miliona dinara, što prema rečima Stamenkovića, ukazuje na to da lokalni komunalni inspektori i komunalna policija moraju da budu ažurniji. Pogotovo što sanitarnih inspektora ima 10 puta manje nego komunalnih, uključujući i komunalnu policiju.

- Nije sve u sankcionisanju, ali je aktuelna epidemiološka situacija zabrinjavajuća, pored vakcinacije kao prve mere protiv kovid 19, angažovanje i rad inspekcija je takođe prioritet i zadatak koji je država stavila pred inspekcijske službe - kaže Stamenković. - Kao Radna grupa tražimo maksimalno rigorozno sankcionisanje svih prekršilaca protivepidemijskih mera.

Najviše propusta uočeno je, opet, u ugostiteljskim objektima, gde je obavljen 7.638 nadzor, a izrečeno 47 prekršajnih naloga u iznosu od dva miliona dinara. Među prekršiocima je i 19 konobara koji nisu nosili maske.

Mere se, prema izveštajima inspektora, dosta krše u velikim trgovinskim lancima, supermarketimima i tržnim centrima. Dr Stamenković kaže da je uočeno da zaposleni ne nose maske, a da korona-redari ne rade svoj posao.

VOZAČI I KONDUKTERI BEZ MASKI

Pojačanim nadzorom obuhvaćen je i javni saobraćaj, a sankcionisano je, prema rečima dr Stamenkovića, šest auto-prevoznika. Prekršaji u autobusima uočeni su u Beogradu, Leskovcu i Vlasotincu: vozači nisu nosili maske, redari nisu opominjali putnike na ličnu zaštitu, ali nije izrečena nijedna kazna u drumskom saobraćaju.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.