EPILOG PROTESTA ISPRED ŠKOLE U KRAPINSKIM TOPLICAMA: Antimaskeri kažnjeni, obavešten Centar za socijalni rad
Ilustracija, Foto: Profimedia

podrška dečaku

EPILOG PROTESTA ISPRED ŠKOLE U KRAPINSKIM TOPLICAMA: Antimaskeri kažnjeni, obavešten Centar za socijalni rad

Iz policije navode da oni, obzirom na to da se okupljanje odvija u blizini škole, postupaju izuzetno obazrivo, imajući u vidu dobrobit dece

Objavljeno: 16:45h

Policija je kaznila osam antimaskera koji su se okupljali pred školom u Krapinskim Toplicama, u Hrvatskoj.

Ispred te škole već nedelju dana vlada tenzija, jer jednom dečaku nije dozvoljeno da ide na nastavu jer ne nosi masku u hodniku škole. Jutros se u okolini škole okupilo nekoliko antimaskera koji daju podršku dečaku i njegovom ocu. Policija ih je legitimisala, a jednog su priveli.

Kako se navodi u saopštenju policije, poslednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama okupljalo se nekoliko osoba, suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila prisutna na navedenoj lokaciji, prenosi Index.

Iz policije navode da oni, obzirom na to da se okupljanje odvija u blizini škole, postupaju izuzetno obazrivo, imajući u vidu dobrobit dece.

Međutim, kako je okupljanje u blizini školskih objekata zabranjeno odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, u skladu sa člankom 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlašćenjima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole.

Policajci su, navodi se u saopštenju, snimali i fotografisali okupljanje i ustanovili sve relevantne okolnosti koje su policiji bile potrebne za utvrđivanje mogućeg pravnog postupka.

26 prekršaja, a sankcionisano samo osam osoba

Do sada sprovedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je 26 prekršaja i sankcionisano osam osoba. Policija je ustanovila da su počinjeni sledeći prekršaji: narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem, neprijavljeno javno okupljanje na mestu gde je to zabranjeno, nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, odbijanje davanja dokumenata na uvid, na zahtev službene osobe.

Ako se utvrde elementi kažnjivih ponašanja bilo koje osobe, policija će podneti prijave nadležnim telima, navodi se u saopštenju.

Šta će biti sa roditeljima dečaka?

Policija je utvrdila da su roditelji jednog deteta počinili prekršaje iz Zakona o legitimisanju i Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, o čemu je, obzirom na to da dete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavestila nadležni centar za socijalni rad, navodi se u saopštenju.

Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se škola nalazi, a policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, direktora, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mesto događaja radi sprovođenja mera i radnji iz svoje nadležnosti, navodi policija.

Imajući na umu dobrobit dece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mere i radnje sprovodile u cilju zaštite dece, zaključuje se u saopštenju.

Da podsetimo, kada su se antimaskeri prvi put pojavili, deca su bila prestrašena i zbunjena, a spremačici je pozlilo od šoka i završila je u bolnici.

Bonus video:

01:51

ZABRINJAVAJUĆE: Brojke rastu, delta soj preti, a građani SVE MANJE NOSE MASKE!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.