LETO NE ŽELI DA ODE! Eto nama lepog vremena, očekuju nas temperature preko 30 stepeni!
Ilustracija, Foto: Profimedia

lepo vreme

LETO NE ŽELI DA ODE! Eto nama lepog vremena, očekuju nas temperature preko 30 stepeni!

Samo jedan dan deli nas od kalendarskog početka jeseni, a današnji i naredni dani proteći će u znaku pravih jesenjih

Objavljeno:
  • 1

Inače, iako je vazdušni pritisak u Srbiji znatno iznad normale, dakle, dosta je visok, Srbija je pod uticajem snažnog visinskog ciklona, koji se nalazi iznad istočne Evrope sa centrom iznad Ukrajine i zapada Rusije.

Do četvrtka pravo jesenje vreme. Od petka znatno toplije, a od vikenda nam se vraća leto.

Samo jedan dan deli nas od kalendarskog početka jeseni, a današnji i naredni dani proteći će u znaku pravih jesenjih. Jučerašnji dan doneo je Srbiji sa severozapada prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osetniji pad temperatura.

Oko podneva je hladni front "podelio" Srbiju, pa su tako maksimalne temperature na severu Srbije bile od 12 do 14°C, a na jugu i jugoistoku Srbije su istovremeno dostizale i 30°C. U Beogradu je oko podneva bilo jesenjih 14°C. Pred kraj dana došlo je do prestanka padavina i delimičnog razvedravanja.

Iza nas je hladna noć. Minimalna temperatura u mnogim predelima Srbije kretala se jutros od 8 do 12°C, na Kopaoniku je bilo 4°C. Pred nama uglavnom oblačan dan, dok će znatno više sunca biti u Vojvodini i u Negotinskoj Krajini. Slaba kiša očekuje se ponegde na jugozapadu Srbije. Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 17 do 21°C, u Beogradu do 18°C.

Inače, iako je vazdušni pritisak u Srbiji znatno iznad normale, dakle, dosta je visok, Srbija je pod uticajem snažnog visinskog ciklona, koji se nalazi iznad istočne Evrope sa centrom iznad Ukrajine i zapada Rusije.

Ovaj ciklon prema Srbiji sa severa i severoistoka Evrope šalje preko centralne Evrope i Panonske nizije veoma hladnu vazdušnu masu. Dakle, ova veoma hladna vazdušna masa u sklopu severnog strujanja stiže do našeg područja i uslovljavaće do četvrtka prave jesenje temperature i temperature ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Napomenuti ciklon odgovoran je za veoma hladno vreme iznad severne, centralne i istočne Evrope, pa su tako maskimalne vrednosti opale u Rusiji i na području Moskve na oko 5°C, a u centralnoj Evropi na oko 10°C. U toku prethodne noći mraz je zabeležen širom severa Rusije i na severoistoku Evrope.

U Srbiji u sredu oblačno i veoma hladno. Tokom dana sa severoistoka će prema jugu premeštati kišna zona, a veoma hladno vreme biće praćeno i pojačanim severnim vetrom. Minimalna jutarnja temperatura biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 11°C, a maksimalna dnevna od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

U četvrtak u promenljivo oblačno i malo toplije, ali i dalje prohladno za ovo doba godine, a uslova za slabu kišu biće još u južnim i centralnim predelima Srbije. Jutaranja temperatura biće od 6 do 11°C, maksimalna dnevna od 16 do 20°C.

U petak će oslabiti ciklon sa istoka Evrope i prestaće njegovo dejstvo na vreme u Srbiji, dok se nad našim područjem očekuje značajniji porast vazdušnog pritiska, pa će doći do stabilizacije vremena, a ujedno će sa jugozapada uslediti priliv i znatno toplije vazdušne mase. Dakle, u petak sunčano, a nakon hladnog jutra i minimalne temperature od 5 do 10°C, maksimalna dnevna biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C.

Za vikend se pod uticajem visokog vazdušnog pritiska očekuje sunčano i stabilno, a pod uticajem grebena sa jugozapada, koji će naročito biti izražen u višim slojevima atmosfere, očekuje se priliv još toplije vazdušne mase. Ipak, vikend bez oblaka usloviće tokom dana jako zagrevanje vazduha, a tokom noći značajnije izračivanje, pa će noći i jutra biti hladna, a dani veoma topli.

Maksimalna temperatura u subotu biće od 24 do 28°C, a u nedelju od 25 do 29°C, ponegde lokalno i do 30°C.

Drugi dan vikenda doneće u košavskom području i pojačan jugoistočni vetar, a širom Srbije i nešto više oblaka, uglavnom visokih i cirusnih, tako da se padavine ne očekuju.

Uz već opsianu sinoptičku situaciju, toplo vreme i strujanje tople vazdušne mase sa jugozpada biće potpomognuto i zbog toga što će se iznad severozapadne Evrope i severa Atlantika nalaziti veoma snažan ciklon, a vrednost pritiska u njegvok centru opašće i na samo 950 mb, što će tokom delu Evrope donositi orkanske oluje.

U ponedeljak se pod uticajem veoma plitkog ciklona (on će nastati kao posledica ciklona sa severa Atlantika i Skandinavije), koji se očekuje iznad centralne Evrope, u Srbiji očekuje promenljivo oblačno i dalje toplo, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Kako se već u toku jutra očekuje dosta oblaka, noć između nedelje i ponedeljka i ponedeljak jutro biće topli, uz temperature i do 18°C, a toplo će biti i tokom dana uz maksimalne temperature preko 25°C.

Potom i u nastavku sledeće sedmice se pod uticajem grebena sa jugozapada i visokog vazdušnog pritiska očekuje stabilno, sunčano i veoma toplo vreme tokom dana, uz sveže i hladne, ponegde i maglovite noći i jutra. Maksimalna temperatura biće znatno iznad normale i kretaće se uglavnom od 27 do 31°C.

Dakle, prema trenutnim prognozama nakon aktuelnog zahlađenja sa pravim jesenjim vremenom, poslednje dane septembra obeležilo bi pravo letnje vreme, a oblačni i padavinski sistemi bi se u sklopu ciklona i atmosferskih frontova premeštali sa Atlantika preko severozapada i severa Evrope dalje na istok, tako da greben sa jugozapada i visok vazdušni pritisak neće dozvoliti da ovi sistemi dopru unutar Evrope, tj. do našeg područja.

Prosečna minimalna jutarnja temperatura za treću dekadu decembra je od 10 do 13°C, a prosečna maksimalna dnevna od 21 do 24°C.

Danas, u sredu i u četvrtak maksimalne temperature biće za 5 do 7 stepeni ispod prosečnih vrednosti, u petak oko normalnih vrednosti, a već od vikenda iznad prosečnih vrednosti, a sledeće sedmice postoji mogućnost da budu i za 5 do 7 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Bonus video:

BRZE VESTI 21.09.2021. 17:55
03:57

BRZE VESTI 21.09.2021. 17:55

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media