KRČKAJU SE ČVARCI, PASULJ I RAKIJA U KAZANIMA: "Kosmajski kazan" čuva srpski duh kroz domaće specijalitete (FOTO)
Kosmajski kazan, Foto: RINA

NAJLEPŠA DOMAĆA JELA

KRČKAJU SE ČVARCI, PASULJ I RAKIJA U KAZANIMA: "Kosmajski kazan" čuva srpski duh kroz domaće specijalitete (FOTO)

Ova mlada manifestacija već sad pretenduje da postane tradicionalna

Objavljeno:

Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu. Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca na kojoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".

Kosmajski kazan, Domaća jela, Domaća hrana
foto: RINA

"Naše selo je jedno od retkih u Srbiji koje nije imalo svoju manifestaciju, sada se konačno to promenilo. Čitavo leto smo čekali da se okupimo, malo družimo i naravno uživamo. Ovde nema kuće u kojoj se ne sprema na veliko, a kako drugačije to uraditi nego u kazanu. Da bi nešto imalo u njega da se stavi, mora i da se gaji. Obori i štale su kod nas puni, pa tako nema tovljenika ispod 200 kilograma, od kog bude mesa, slanine i naravno čvaraka. Kazandžije u Pružatovcu svakako imaju pune ruke posla", izjavio je meštanin, Dragan Mošić.

Kosmajski kazan, Domaća jela, Domaća hrana
foto: RINA

Ova mlada manifestacija već sad pretenduje da postane tradicionalna. Prva je održana pre dve godine, a ove je okupila nekoliko stotina posetilaca kako iz Pružatovca, tako i iz okolnih sela i gradova. To je još jedan način da mala mesta u Srbiji ožive i da se u narednom periodu nađu možda i na turističkoj mapi Srbije, jer najveća gužva je tamo gde se dobro jede.

Kosmajski kazan, Domaća jela, Domaća hrana
foto: RINA

"Kazan je vezan za našu tradiciju, oko njega smo se svi okupljali provodili najsrećnije i najtužnije trenutke. Svaka situacija obeležavala se upravo kuvanjem pored njega, rođenje, ispraćaj u vojsku, ženidba, udaja, ali i kad se pođe na onaj svet. Zato je veoma važno da se ta tradicija očuva jer kao što bi rekli naši stari kazan je naša sudbina. Upravo iz tih razloga pokrenuli smo manifestaciju "Kosmajski kazan" gde svi naši posetioci mogu da probaju i uživaju u jelima poput pasulja, gulaša, čvarcima, domaćoj rakiji", rekao je za RINU Gregor Guberinić direktor kompanije "Bibli" i inicijator za pokretanje manifestacije "Kosmajski kazan".

Kosmajski kazan, Domaća jela, Domaća hrana
foto: RINA
1 / 8 Foto: RINA

Bonus video:

04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.