BEOGRAD ĆE BITI SAMOODRŽIVI GRAD! Na 13 LOKACIJA biće napravljeno 25 projekata koji će PROMENITI ŽIVOT SVIMA (FOTO)
Marko Stojčić i Danilo Dangubić, Foto: Marko Nikolić

održivost

BEOGRAD ĆE BITI SAMOODRŽIVI GRAD! Na 13 LOKACIJA biće napravljeno 25 projekata koji će PROMENITI ŽIVOT SVIMA (FOTO)

"Samoodrživi grad" je skup 25 projekata na 13 lokacija

Objavljeno: 09:49h
Ana Klikovac

Izložba koja nosi naziv "Samoodrživi grad", zapravo je koncept izgradnje podzemnih struktura i plana javnog prevoza u Beogradu. Ova izložba je otvorena juče u Galeriji Beograd, uz prisustvo glavnog urbaniste Grada Beograda Marka Stojčića i arhitekte Danila Dangubića.

Galerija Beograd, Arhitektura, Izložba
foto: Marko Nikolić

Na izložbi, koja je deo Bijenala arhitekture i urbanizma u Seulu, posetioci su mogli videti razne makete građevina, te se upoznati sa planom i strukturom projekta.

Galerija Beograd, Arhitektura, Izložba
foto: Marko Nikolić

Arhitekta Danilo Dangubić je otvorio događaj izrazivši zahvalnost pristutnima na podršci i odazivu, a onda podelio par reči o projektu.

- Ovo je projekat na kojem smo radili godinu dana. Od samog početka smo imali podršku grada. Ovaj projekat je bio kompozicija Bijenala, čija je bila ideja da određene institucije podrže ovaj projekat, naš projekat, koji je jedino i mogao i trebao da podrži grad Beograd koji se bavi izgradnjom Beograda i nudi 25 projekata, odnosno ceo jedan model načina generisanja projekata urbane strukture i drugog sadržaja koji povezuju infrastrukturu sa svim ostalim aspektima života.

Glavni urbanista Marko Stojčić je istakao da grad Beograd nema raspoloživih lokacija za dramatično širenje, što je arhitekta Dangubić zapazio, i prema tome prilagodio koncept postojećoj strukturi grada. Ideja koncepta se potpuno oslanja na potencijal gradskog podzemlja i uz to i razvitka metro stanica kojih će biti više od 40.

- To je već dovoljna količina, da kažemo, da će veliki broj Beograđana neke svoje potrebe zadovoljiti, istakao je Stojčić

Galerija Beograd, Arhitektura, Izložba
foto: Marko Nikolić

Uz lagodnost putovanja, metro linija će takođe imati za cilj smanjenje saobraćaja i smanjenje zagađenja prirodne sredine.

Sledeća komponenta ovog projekta će biti izgradnja pešačkih zona, što je iskazano kao jedna od najvažnijih strateških stvari kada se govori o saobraćajnoj hijerarhiji u Beogradu gde pešak treba da zauzme glavno mesto.

Ideja projekta

"Samoodrživi grad" je skup 25 projekata na 13 lokacija. Na svakoj lokaciji, koja se nalazi iznad tunela koja je identifikovana kao hibridna stanica, predviđena su dva rešenja radi testiranja mobiliteta; kako recimo ispod raskrsnice može da funkcioniše galerija ili kako može da funkcioniše tržnica. Na taj način moguće je prikazati koliko raznovrnih ideja je moguće primeniti na ovakvom modelu projekta.

Galerija Beograd, Arhitektura, Izložba
foto: Marko Nikolić

Ideja je rad na tranziciji jednog saobraćajnog modela, koji se odvija u tunelu, pa kroz parking i garažu gde bi građani ostavili svoja vozila i uzeli bicikla ili peške nastavili dalje ka površini grada.

Modeliteti koji su predstavljeni bave se vertikalnom komunikacijom, koju čine rampe i spirale kojima bi se građani krećali ka površini. Njima bi se takoreći povezivale dve ulice u jednu- jedna nad zemljom i jedna pod zemljom.

Uticaj na ekosistem

Suština arhitekture je da se bavi čovekom i čovek je u epicentru arhitekture. Samim tim, zdrav život i održivi razvoj moraju biti u fokusu. Kvalitetna arhitektura promoviše, propagira i sprovodi održivi razvoj.

Galerija Beograd, Arhitektura, Izložba
foto: Marko Nikolić

- Ovakvi projekti tretiraju prirodu na jedan veoma senzitivan način. Mi dobro analiziramo šta je to što može da se spusti ispod nivoa grada kako se ne bi zauzimala površinu zemlje. To su sadržaji poput parkova, dečjih igrališta, šetališta i trgova, objasnio je Dangubić.

Smanjenje gužvi automobila

Strateški plan je aktivacija velikog broja pogodnosti koje nudi podzemlje, poput metro sistema i tunela, a posebno javnih garaža jer već godinama u nazad postoji težnja da se garaže potpuno sklone sa površine i da se svi automobili smeste pod zemlju i tako se smanji zakrčenje.

Galerija Beograd, Arhitektura, Izložba
foto: Marko Nikolić

Celokupna zamisao ovog projekta je bazirana na pogodnosti investitiorima i projektantima koji bi mogli da steknu veći prihod, kao i manje ograničenje pri gradnji, dok bi građanima bilo omogućeno slobodnije i brže kretanje gradom.

Bonus video:

02:00

ULICA U KIKINDI SVRSTANA MEĐU 50 NAJLEPŠIH NA SVETU! Po oceni svetskog sajta Arhitektura i Dizajn, nalazi se na 22. mestu

(A.K./Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.