DA LI KORONA OSTAVLJA POSLEDICE KOD DECE? Dr Ostojić sve objasnila
Dr Olivera Ostojić, Foto: Printscreen/RTS

RUKOVODILAC PULMOLOGIJE

DA LI KORONA OSTAVLJA POSLEDICE KOD DECE? Dr Ostojić sve objasnila

Rukovodilac pulmologije za decu u KBC "Dr Dragiša Mišović" otkrila da li korona ostavlja posledice kod dece!

Objavljeno:

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac pulmologije za decu u KBC "Dr Dragiša Mišović" je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekla da se broj malih pacijenata znatno povećao.

"Ako kažemo da je pre dve-tri nedelje bilo 10-15 pacijenata koji su prolazili kroz našu ambulantu, sada ih ima oko 40, to su već istrijažirani pacijenti upućenih iz domova zdravlja. Ako smo tada imali jedan ili dva prijema dnevno, sada je to sigurno sedam-osam".

Ona je rekla i da trenutno na lečenju imaju dve bebe zaražene koronom.

"Primamo sve uzraste dece, trenutno u bolnici se sada profilisalo da to budu najmlađa deca, imamo čak dve bebe, jednu od 27, jednu od 21 dan starosti. To su bebice koje su se zarazile najčešće od mama, a one od najuže familije ili svojih muževa. Ono što je jako dobro u toj najmlađoj dobi je da oni odlično prolaze. Dođu sa blago povišenom temperaturom, blagom respiratornom simptomatologijom, ali njihov uzrast u tih prvih mesec dana zahteva veoma ozbiljan pristup".

Kako se čini iz dosadašnjih iskustava sa najmlađim pacijentima, kod njih su simptomi uglavnom lakši, što je dobro.

"Ima tu raznih teorija, jedna od njih je da deca imaju manje tih receptora koji su prijemčivi za korona virus. Ima još teorija, ali sve je to još uvek u smislu nekog istraživanja. Ali, posle godinu i po dana ono što možemo sigurno da kažemo je da su najmlađa deca zaista sa najblažim simptomima, što je dobro. I nema tu ni komplikacija, prva beba naša od 15-16 dana prošle godine u martu imala je čak i upalu pluća, ona je bez ikakvih komplikacija otišla kući".

Dr Ostojić je lekar koji ima već dosta radnog iskustva, a odgovorila je na pitanje šta ju je najviše iznenadilo u ovoj pandemiji.

"Iznenadila me raznolikost simptoma, ta nemogućnost da zasigurno kažemo da ovo je korona ili ne. Ona se manifestuje od lako povišene temeperature, preko nekih poremećaja opšteg stanja, respiratornih i digestivnih tegoba, čak sad u poslednje vreme i neki neurološki simptomi se javljaju. Znači, ne možemo sa sigurnošću da indiferenciramo da li je korona ili ne. Svi simptomi su vrlo šaroliki".

Ona je rekla i da je najveći broj dece imao srednju i umerenu kliničku sliku, a evo šta kaže o posledicama korone kod dece.

"Ogroman broj dece je imao srednju i umerenu sliku, kao i kod odraslih koji su imali takvu kliničku sliku, nema nekih velikih posledica osim onog zamora, pada koncentracije i tako neke vrste simptoma koji se polako gube. Kod dece nismo primetili neke komplikacije. Ova deca koja su imala obostrane upale pluća i neke ozbiljnije kliničke slike, oni su dobijali savet da i šest meseci budu izuzeti od fizičkog napora, da miruju...".

Na kraju, doktorka je iznela i svoje mišljenje o tome da li ćemo moći da izađemo iz pandemije, a da ne vakcinišemo decu.

"Prema onome što kažu epidemiolozi, virusolozi, imunolozi, svi oni ljudi koji se ozbiljnije nego mi kliničari bave ovom pandemijom i virusom kao virusom, mislim da ne. Sve dok postoji virus u prirodi, postoji cirkulacija, on će dolaziti tamo gde ima prostora, gde nema barijere".

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.