IMA LI KRAJA LOŠIM VESTIMA? Mala Anika ne može da PRIMI LEK, lekari se bore da NAĐU NAČIN!
Anika Manić, Foto: Facebook/Za Anikin dug i lep život

ZA MALU ANIKU

IMA LI KRAJA LOŠIM VESTIMA? Mala Anika ne može da PRIMI LEK, lekari se bore da NAĐU NAČIN!

Ipak, samo nekoliko dana pred poletanje za Budimpeštu, rezultati pripremnih testiranja su pokazali da Anikino telo nije u stanju da primi terapiju, zbog prisustva antitela koja bi terapiju učinila bezuspešnom

Objavljeno:
  • 9

Pre više od godinu dana, jedna predivna devojčica, Anika Manić, osvojila je naša srca. Devojčica milog pogleda i blagog osmeha, koja boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1. Ujedinila je naša srca koja su joj pomogla da prikupi astronomskih 2,5 miliona evra za lečenje u inostranstvu i terapiju Zolgensmom, najskupljim lekom na svetu.

Ipak, samo nekoliko dana pred poletanje za Budimpeštu, rezultati pripremnih testiranja su pokazali da Anikino telo nije u stanju da primi terapiju, zbog prisustva antitela koja bi terapiju učinila bezuspešnom.

- U trenu su se srušile sve naše nade, ali se i dalje nismo predavali. Testiranje smo ponovili više puta, na svakih nekoliko meseci, nadajući se da će se rezultati popraviti. Nažalost, to se do sada nije dogodilo - naveli su njeni roditelji.

Lekari su predložili da se razmotri nešto potpuno eksperimentalno - pročišćavanje krvi koje bi, u slučaju da bude uspešno, omogućilo da se u vrlo kratkom roku Aniki da Zolgensma. Proveli su više od mesec dana prikupljajući informacije sa različitih strana, praveći planove i vagajući rizike i potencijalne dobiti.

- Prošle sedmice su nas obavestili da etički i profesionalni komitet, zajedno sa proizvođačem leka, nije odobrio primenu ove eksperimentalne procedure na Aniki. Procenili su da je mala verovatnoća da će krv biti dovoljno pročišćena, velika kompleksnost organizacije, veliki rizici po Anikin život i samo teorijska, a ne i praktična mogućnost da takav poduhvat zapravo uspe - objavili su devojčicini roditelji na Fejsbuk stranici "Za Anikin dug i lep život".

Nov način - lumbalna punkcija

Kako kažu, iako su mislili da smo dotakli dno razočaranja, neverice i tuge, zatekla ih je ova vest.

- Suze su krenule same, bez reči. Gde je kraj lošim vestima? Kada će se sreća okrenuti? Gde pronaći snagu za dalje? Gde pronaći nadu da Aniki može biti bolje? Kako pronaći pribranost i smisliti šta je sledeći korak? - pitaju se očajni roditelji.

Ipak, kažu, nije sve izgubljeno.

Terapija za SMA je jako dinamično područje i nove informacije su dostupne iz dana u dan. Sledeći korak je da se prati testiranje i odobravanje novog načina primene Zolgensme - ne ubrizgavanjem u krv, nego lumbalnom punkcijom.

- Na taj način bi se prevazišao problem sa visokim nivoom antitela u krvi i to je upravo jedan od razloga zašto se ova metoda trenutno testira na deci od 2 do 18 godina. Pored toga, u narednom periodu ćemo se usmeriti i na različite vrste fizikalne i okupacione terapije, logopedske tretmane, rehabilitacije i slično u nadi da će Anika uspeti da maksimalno iskoristi svoje motoričke kapacitete. Borićemo se dalje, zato što se Anika bori. Želimo da pokušamo sve što možemo. Od početka dajemo sve od sebe da Anika uspe, da Anika dobije šansu za dug i lep život - navode roditelji.

Oni se zahvaljuju svima koji su bili uz njihovu ćerkicu sve ovo vreme, što šalju podršku i mole se za njihovo malo čudo.

- Hvala vam što ste nam otvorili sve ove opcije svojim donacijama i omogućili da u teškim odlukama i trenucima i dalje imamo nade. Mi ćemo se svim silama truditi da za Aniku otvorimo sve opcije koje postoje i koje mogu da joj pomognu. Molimo vas da ostanete uz nas, vaša podrška nam beskrajno znači - poručuju oni.

Bonus video:

HUMANITARNA AKCIJA NA STADIONU RAJKO MITIĆ: Dajte krv onima kojima je pomoć najpotrebnija - TRAŽE SE SVE NEGATIVNE KRVNE GRUPE!
02:16

HUMANITARNA AKCIJA NA STADIONU RAJKO MITIĆ: Dajte krv onima kojima je pomoć najpotrebnija - TRAŽE SE SVE NEGATIVNE KRVNE GRUPE!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media