KOLIKO KOŠTA ŽIVOT BRUCOŠA U BEOGRADU? Bez tog novca bolje da se NI NE DOLAZI!
Ilustracija, Foto: Printscreen

troškovi života

KOLIKO KOŠTA ŽIVOT BRUCOŠA U BEOGRADU? Bez tog novca bolje da se NI NE DOLAZI!

Mesečna karta za bus je 1120 dinara, može da uplaćuje, a i ne mora ako zna kako da se ponaša sa kontrolom

Objavljeno: 21:18h

Dolaskom na studiranje u Beograd, brucoši koji nisu imali sreće da se usele u neki od studentskih domova, zajedno sa svojom porodicom imaju veliku bojazan oko toga koliko će život u glavnom gradu Srbije da ih košta.

Stan, hrana, režije, karta za gradski prevoz, te i oni sitni troškovi koji nastaju odlaskom u prodavnicu ili kafić, bili su glavna briga jednog Srbina sa Redita, čija sestra ovog oktobra dolazi u Beograd na studije. Zabrinut za to kako će se snaći, iako još uvek nije siguran da li je dobila pravo na boravak u studentskom domu ili nije, on je zamolio ostale Reditore da mu pomognu oko dileme - koliko košta studentski život na mesečnom nivou u glavnom gradu Srbije.

"Sestra je upisala Višu turističku u Beogradu a boji se da neće upasti u dom pa sad gledamo kako ostale opcije. Sad, ja nemam pojma koja je škola u pitanju ako ih ima više, znam samo da je neka turistička. Pa samim tim i pitanje, koliko novca bi trebao jedan student da izdvoji (stanarina, klopa, prevoz) za dane studiranja na mesečnom nivou u Beogradu?"

Prvi od odgovora koji je dobio, bio je vezan za troškove prevoza, hrane i smeštaja.

"Mesečna karta za bus je 1120 dinara, može da uplaćuje, a i ne mora ako zna kako da se ponaša sa kontrolom. Možda je najbolje da plaća u početku dok se ne uhoda, pa posle kako hoće. Hrana može biti veliki trošak ako ne zna da sprema za sebe. Ako zna, može za nekih 500 dinara dnevno da jede dosta pristojno, jedan obrok u gradu, dva kod kuće. Ako je na budžetu, onda ima menzu gde je doručak 40 dinara, ručak 72 dinara, večera 69 dinara (ili tako nešto). Pored hrane, postoji dosta sitnih troškova koji se nakupe (kozmetika, sredstva za čišćenje, izlasci, odeća, školski pribor, itd). Smeštaj je ubedljivo najveća stavka, tu je najbolje da traži cimerku. Kirije su visoke, a infostan ume da bude skup. Ako ne može da nadje cimerku, postoje privatni studentski domovi (koji uglavnom primaju samo devojke) u kojima je sve to povoljnije, ovaj jedan koji je meni iskakao na fejsu je 130 evra mesečno za smeštaj, račune i (čini mi se) čistačicu, zaboravih kako se zove taj dom.", napisao je jedan od Reditora.

protesti, studenti
foto: Kurir/ Tamara Trajković

Što se hrane tiče, svi su se složili da je veoma skupo da se hrani po pekarama, fast fudovima i restoranima, te da se najviše isplati jesti u menzi.

"Na budžetu definitivno menza najjeftinija i nije loša, mislim da se dobije i popust neki ako se uplati ceo mesec, a možeš da biraš tipa 30 ručkova, 10 doručaka i 3 večere ako joj večera ne treba, npr", glasio je sledeći savet, a na koji se nadovezao sledeći Reditor sa svojim iskustvom.

"Ja sam putovao za Beograd iz Mladenovca, žalim što nisam stanovao. Hleb je najjeftiniji obrok, poneseš hrane od kuće. Ništa kupovina po pekarama i kioscima. Još ako možeš bez alkohola, cigara još bolje. Ako plaćaš stan sa nekim upola to je 10.000-15.000 dinara i ako treba da imaš makar 500 po danu- to je 15.000 i 5.000 dodatni troškovi, bus plus ovo ono....minimalac srpskog radnika minimum.", naveo je on svoje mišljenje.

Kada se radi o stanovanju i visini kirije, jedan od praktičnijih Reditora, savetovao mu je da sestra potraži stan malo izvan oboda grada, prvenstveno zbog manje kirije.

"Viša turistička je na Novom Beogradu. Ne bi joj bilo loše da nađe neki stan u Zemunu, garsonjera može da se nađe i za manje od 150e (recimo malo dalje, u Galenici). Šteta što će sada cene da budu više pošto svi znaju da treba studentima. Bilo bi joj dobro i da nađe stan bez centralnog grejanja (jer ono izađe oko 120 dinara po kvadratu, mnogo je skuplje od grejanja na struju). Cene struje i vode su manje više iste kao svuda u zemlji. Prevoz je 1.120 dinara, ali kao što je neko već napisao ako joj škripi sa kintom može i da se švercuje neko vreme. Hrana u marketima košta manje više isto, ali restorani, pekare, brza hrana, kafići su najskljuplji u zemlji.", napisao je.

Iako su se svi bavili troškovima življenja, bilo je i onih koji su skrenuli pažnju zabrinutom bratu i na to da se neretko dešava da studenti potroše sav novac koji dobiju na žurke i izlaske, te se posle snalaze kako znaju i umeju, dodavši kako se nada da njegova sestra nije takva.

"Najveći problem je što se puknu sve pare na izlaske, pošto te uhvati taj ludi život studenta u Beogradu, tako da neka uplaćuje menzu i stan na početku meseca da posle (kada pukne sve pare na splavu ili u kafani) ne ostane bez hrane i smeštaja, a to je najbitnije, u busu se lako švercuje ako znaš šta radiš. Drugari su mi tražili da im prosledim 250 dinara zato što jedu i citiram:"poslednju kobasicu", a ne sme da pita svoje zato što su mu već dali pare, a on pukao sve na splavu. Ako misliš da to nije njen stil, da ne izlazi i ne troši pare, svakoga na početku uhvati to kada oseti Beograd.", bio je surovo iskren na kraju svog izlaganja ovaj Reditor.

Kada se sumiraju svi predlozi i saveti na kraju, oni brucoši koji nisu imali sreće da budu primeljeni u neki od beogradskih studentskih domova, za život će morati da izdvoje minimalno između 40 i 60 hiljada dinara, pod uslovom da žive sami, dok oni koji pronađu cimera, mogu da "prođu" i sa oko 35 hiljda dinara, ako je verovati računicama Reditora.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.