KAKO IZGLEDA NASTAVA NA FAKULTETIMA POD TALIBANIMA: Žene su tu, ali... (FOTO)
Žene, Foto: Profimedia

UŽAS

KAKO IZGLEDA NASTAVA NA FAKULTETIMA POD TALIBANIMA: Žene su tu, ali... (FOTO)

Kad su talibani od 1996.do 2001. godine vladali Avganistanom, devojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a ženama da studiraju i rade

Objavljeno:

Studentkinje i studenti su se po prvi put otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu vratili na nastavu. Kako javlja Rojters, na nekim fakultetima studentkinje i studenti odvojeni su paravanima koji se nalaze na sredini učionice.

Kad su talibani od 1996.do 2001. godine vladali Avganistanom, devojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a ženama da studiraju i rade.

Sada, kada su zbog povlačenja zapadnih snaga munjevito osvojili celu zemlju, međunarodna zajednica od talibana traži da poštuju ženska prava.

Iako talibani od preuzimanja vlasti tvrde da će poštovati prava žena, pri čemu naglašavaju da to mora biti u skladu sa šerijatskim pravom, i dalje je nejasno kako će to izgledati u praksi.

Profesori i studenti na univerzitetima u tri najveća avganistanska grada - Kabulu, Kandaharu i Heratu - rekli su za Rojters da talibani odvajaju studentkinje, odnosno da ih podučavaju odvojeno ili im je zabranjen pristup delovima fakulteta.

- Postavljanje paravana između nas i studenata nije prihvatljivo - rekla je za Rojters Anjila, 21-godišnja studentkinja koja se vratila na predavanja na Univerzitetu u Kabulu i zatekla učionice podeljene na pola.

- Osećala sam se grozno kad sam došla na nastavu... polako se vraćamo u vreme od pre 20 godina - dodala je.

Bonus video:

04:24

28. JULA 1914. GODINE JE TELEGRAMOM AUSTROUGARSKE OBJAVLJEN RAT SRBIJI: Istoričar Vladimir Jovanović o dešavanjima u tadašnjoj ratnoj prestonici, Nišu

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.