SAMO 1 VRSTA MLEKA POMAŽE KOD PROBLEMA SA STOMAKOM, BRONHITISA I DIJABETESA: Dr Voja objasnio ko NE SME DA GA PIJE
dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen Youtube

LEK IZ PRIRODE

SAMO 1 VRSTA MLEKA POMAŽE KOD PROBLEMA SA STOMAKOM, BRONHITISA I DIJABETESA: Dr Voja objasnio ko NE SME DA GA PIJE

Znate li koje je najzdravije mleko čiji sastojci pomažu kod mnogih zdravstvenih problema?

Objavljeno:
  • 96

O najzdravijem mleku koje nam daje "prva domaća životinja u istoriji" u Jutarnjem programu pričao je gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić.

Kozje mleko, rekao je doktor Voja, blagotvorno deluje pre svega na disajne puteve, zatim varenje ali i dijabetes. Objasnio je do detalja i zbog čega je tako, ali najpre izložio koliko bi kozjeg mleka trebalo piti dnevno.

"Koza je bila prva domaća životinja, to su mi seljaci na Zlataru rekli. Najkorisnija je domaća životinja kada su u pitanju i mleko, i meso. Postoji pravilo, u jednom domaćinstvu od četiri duše treba da bude jedna koza. Da svaki član ima tri puta dnevno 250 mililitara mleka da popije. A onda, još jedna koza da se napravi kilogram sira od njenog mleka", rekao je on.

Kao što je i ranije naglasio, kozje mleko je zdravije od kravljeg jer ova životinja za sebe pažljivo bira i hranu, i vodu, zbog čega je mleko visokokvalitetno i puno dragocenih sastojaka.

Kozje mleko
foto: RINA

"Koza traži i bira list, ona zna gde su hranljive materije najbolje za njeno mleko. Mora da se hrani listom, a krava i ovca mogu da jedu i travu. Ako ste zapazili, kad kozu teramo na pojilo, neće ona piti ako je već pila neka životinja pre nje. Odlična je koza u odabiru čistog i higijenskog za sebe", rekao je on.

Kozje ima 47 odsto više vitamina A od kravljeg mleka, što je za disajne organe odlično, rekao je on.

"Jako mnogo vitamina A koji je odlično iskoristljiv prirodno, kozje mleko pijte ako imate bronhitis. Mnogo ima vitamina A u kozjem mleku koji čisti pluća, ali ima jedan problem tu, ima malo folne kiseline. Zašto je to značajno? Zato se ne daje malim bebama, folna kiselina je za razvoj mozga i koštane srži. Posebno zimi ga pijte, zbog respiratornih sluznica, to je odlično za disajne puteve", rekao je on.

"Zatim, dijabetes! Kozje mleko ima antidijabetogeno dejstvo zbog K2 kazeina koji sadrži. U tome je slično i sa majčinimo mlekom, koje ima isto svojstvo. U pogledu masti, jedino kozje mleko ima takozvane lipide srednjih lanaca, direktno se apsorbuju, nema problema sa probavom. Ko ima probavne smetnje zbog varenja masti, neka uzima kozje", rekao je on.

Kozje mleko možemo sipati i u kafu, rekao je doktor mada se složio da to možda mnogima neće biti baš ukusno.

"Radite ono što vam je prijatno, možete i da umačete keks u mleko", rekao je doktor. Na opasku voditelja Filipa Čukanovića da gledaoci pišu da je kozje mleko mnogo skuplje, doktor Voja je bio kategoričan.

"Ja ne propagiram, već savetujem. I ne po ceni, već po onome što je zdravo. Naravno da vredi uložiti u svoje zdravlje. Možemo uložiti u dve šolje dnevno, makar toliko, to je fakat da možemo", rekao je on.

DEKI STANKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Trener Zvezde o odnosu sa igračima, navijačima, porodici i izazovima koji ga očekuju!
05:08

DEKI STANKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Trener Zvezde o odnosu sa igračima, navijačima, porodici i izazovima koji ga očekuju!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media