MARINA I KRISTIJAN NISU POLOŽILI PRIJEMNI U MUZIČKOJ ŠKOLI: Zanemaren predlog poverenice za ponavljanje ispita FOTO
Marina i Kristijan, Foto: Printscreen Instagram, Privatna arhiva

diskriminacija?

MARINA I KRISTIJAN NISU POLOŽILI PRIJEMNI U MUZIČKOJ ŠKOLI: Zanemaren predlog poverenice za ponavljanje ispita FOTO

Oboje su neverovatno talentovani, a što je još važnije, imaju veliku želju da nastave dalje školovanje

Objavljeno: 20:28h

Marina Samardžić i Kristijan Stokić osnovnu školu i nižu muzičku završili su po programu IOP 2. Međutim, njihova i borba porodica počinje nakon polaganja prijemnog za srednju muzičku školu "Stevan Mokranjac" u Požarevcu.

Marina Samardžić
foto: Privatna arhiva

Oboje su neverovatno talentovani, a što je još važnije, imaju veliku želju da nastave dalje školovanje.

Škola im nije omogućila da polažu po IOP-u iako Marina ima Daunov sindrom, a Kristijan smetnje u razvoju, sporije uči, brzo zaboravlja. Niko nije garantovao ni da će preživeti jer je sa 4 meseca bio težak svega 3 kilograma, ali njegova majka kaže da se trudi i da daje sve od sebe da se približi svojoj generaciji.

Kristijan Stokić
foto: Privatna arhiva

Kristijan danas bez problema čita i piše, a upravo mu je muzika pomogla da nauči azbuku.

Učiteljica je ustanovila da je jedini način da Kristijan nauči azbuku, upravo muzika. Pevala mu je azbuku, a ja sam mu puštala muziku jer ga je smirivala. Nije u redu da mu sada ne dozvole da se školuje za ono što najviše voli i u čemu je najbolji. Išao je na takmičenja sa orkerstrom, svirao je individualno na priredbama u Domu kulture, pevao je u horu, ističe Kristijanova majka Vesna Stokić.

Espreso portal je i ranije pisao o ovome, ali priča još uvek nije dobila svoj epilog.

U međuvremenu je Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, potvrdila da su smernice koje je ministarstvo prosvete donelo neposredno uoči prijemnog diskriminatorne, data je preporuka da se iste isprave. Naloženo je da se ponovi prijemni ispit za Marinu i Kristijana, ali to još uvek se nije dogodilo iako je rok istekao. Marini je zdravstvena komisija dodelila školu za cvećara, ali nisu detaljno pregledali njen zdravstveni karton jer ona ima prateće bolesti i to nije škola koju ona može da pohađa, insistirali su da je upišeno da ne bi izgubila pravo na obrazovanje, mi je upisali i nakon toga je ispisali, nismo je nikad ni odveli u tu školu. Rešenje koje je ministarstvo obećalo još u maju i dalje ne postoji, a Marina je kod kuće i ne razume šta se dešava, kaže Marinin brat Nikola.

Sve ovo jako je pogodilo porodice Samardžić i Stokić, a postalo je još teže nakon što je prema rečima Kristijanove sestre, prosvetni savetnik javno je omalovažio dete.

Dogodio se skandal, prosvetni savetnik u Ministarstvu prosvete iz Požarevca koji radi u školskoj upravi, pred milionskim auditorijumom je izvređao, narugivao se i poniživao dete ometeno u razvoju. Mislimo na Kristijana koji zajedno sa Marinom nije položio taj njihov prijemni ispit, i koji je takođe dete ometeno u razvoju i školovao se po IOP 2 programu, dodaje Maja Kristijanova sestra.

Iako je Kristijan upisao Ekonomsku školu u Požarevcu, neće oodustati od svog sna.

Ova borba je za svu decu, nije samo za Kiću i Marinu, ovo je podrška za sve one koji su nevidljivi sistemu, zaključili su Nikola i Vesna.

Povodom ovog slučaja oglasila se humanitarna organizacija "Srbija velikog srca", njihovu objavu prenosimo vam u celosti.

Do objave teksta direktor i zamenik direktora muzičke škole "Stevan Mokranjac" nisu poslali svoj odgovor, jedino što smo uspeli da saznamo je to da isti možemo očekivati od ponedeljka jer nisu u školi.

Ali je zato profesor Gimnazije, izneo svoj stav.

Nastavnici ne smeju da ćute, sramota je iživljavati se nad nesrećnom decom. Nastavnik ne sme da otera nikoga ko želi da uči od njega, i ovde govorim o manjini kolektiva, jer su u većini divni profesori. Ne razumem ko štiti ovu školu. Nadam se da se vidimo uskoro u demokratskoj Srbiji, kada Marina zapeva i Kristijan zasvira bićemo mnogo bliži tom cilju, zaključuje Miloš Jeremić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.