UKLANJA SE 8 DEPONIJA NA TERITORIJI NOVE VAROŠI: Ukupna vrednost investicije je 2.061.080.00 dinara
Ilustracija, Foto: RINA

projekat

UKLANJA SE 8 DEPONIJA NA TERITORIJI NOVE VAROŠI: Ukupna vrednost investicije je 2.061.080.00 dinara

Formirane „divlje“ deponije ugrožavaju najpre, kvalitet života lokalnog stanovništva, a potom i kvalitet vode u slivu Uvca, kvalitet zemljišta ali i sveukupni biodiverzitet na ovom području

Objavljeno:

Nakon što je deponija Stanjevine otišla u prošlost, istu sudbinu doživeće još osam deponija koje se nalaze na teritoriji opštine Nova Varoš. Opština Nova Varoš i Ministarstvo zaštite životne sredine potpisali su ugovor o početku realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada, a ukupna vrednost investicije je 2.061.080.00 dinara.

„Sa postojećim „divljim“ deponijama životna sredina je veoma ugrožena, naročito imajući u vidu da je teritorija opštine Nova Varoš jedna od najšumovitijih opština ( oko 42% stepen pošumljenosti), sa SRP Uvac i Parkom prirode Zlatibor, vazdušnom banjom Zlatar … Nova Varoš ne sme i ne može dopustiti da životna sredina bude u riziku od zagađenja. Deponije nastaju na lokacijama koje su „usputne“, uvek lako dostupne za akumulaciju i istovar komunalnog i vrlo često nekomunalnog i kabastog otpada“, navode iz Opštinske uprave.

Osim za čišćenje i uređenje divljih deponija, oko 500.000,00 dinara biće usmereno i na nabavku metalnih kontejnera zapremine od 1, 5-7 m3.

„Komunalno preduzeće JP „3.septembar“ će u narednih mesec dana očistiti i urediti sve lokacije pod nadzorom opštinske komunalne inspekcije. Čišćenjem i uređenjem navedenih lokacija i uklaljanjem „divljih“ deponija započeće se dugoročni proces na sprečavanju nastanka istih. U Budzetskom fondu za zaštitu životne sredine, opština Nova Varoš svake godine izdvaja i realizuje sredstva iz oblasti upravljanja otpadom i uklanjanja divljih deponija. Najveći deo sredstava se odnosi na organizovano odvoženje otpada iz seoskih mesnih zajednica“, kažu u Opštinskoj upravi.

Formirane „divlje“ deponije ugrožavaju najpre, kvalitet života lokalnog stanovništva, a potom i kvalitet vode u slivu Uvca, kvalitet zemljišta ali i sveukupni biodiverzitet na ovom području. Projekat ima direktan pozitivan uticaj na zaštitu i unapređenje životne sredine, jer sprečava dalju degradaciju zemljišta i voda.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media