NAKON POŽARA, KLIZIŠTA POSTAJU VELIKI PROBLEM: Deponija u Vinči pod konstantnim nadzorom!
Vinča, Foto: Marko Nikolić

reciklaža

NAKON POŽARA, KLIZIŠTA POSTAJU VELIKI PROBLEM: Deponija u Vinči pod konstantnim nadzorom!

Radiće se i gašenje dubinskih požara koje imaju potencijal da se u određenim okolnostima razgore

Objavljeno:

Na deponiji Vinča počeli su istražni radovi kako bi se utvrdilo na koji način će se obaviti stabilizacija velikog klizišta koje se nalazi u telu deponije i dubinskih požara.

Staro, neuslovno smetilište je posle četiri decenije zatvoreno i otpad je počeo da se odlaže na novu, koju je izgradio privatni partner. Kada bude stara sanirana, za šta će biti potrebne tri godine, sadašnje brdo od smeća biće prekriveno šumom.

Prema rečima direktora "Beo čiste energije" Vladimira Milovanovića, koji je juče predstavnike Grada i ministarstva za zaštitu životne sredine sproveo kroz postrojenja u Vinči, uskoro će početi oslobađanje akumuliranih voda u telu deponije.

- Radiće se i gašenje dubinskih požara koje imaju potencijal da se u određenim okolnostima razgore - rekao je Milovanović.

- Nakon toga, kreće prekrivanje različitih slojeva mineralnim materijama. Od komunalnog otpada će se proizvoditi električna energija, što predstavlja oko pet odsto potrošnje domaćinstava Beograda, a sa 56,5 megavata toplotne energije, koju ćemo isporučivati u toplanu Konjarnik, može da zadovolji oko deset odsto potreba prestonice.

Radovi na izgradnji više od 20 kilometara toplodalekovoda od toplane u Konjarniku do Vinče privode se kraju, tako da će od sledeće godine moći sa deponije da se transportuje toplotna energija.

- Ovde će se raspoređivati oko 440.000 tona otpada, tako da će ubuduće sav otpad koji imamo u Beogradu biti tretiran pravilno - rekao je Vesić.

- Prema proceni Gradskog zavoda za javno zdravlje, za 44 godine postojanja u atmosferu je emitovano više od četiri milijarde kubika metana.

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, prilikom obilaska novih postrojenja, osvrnula se na nedavni akcident:

- Požar je izbio zbog nepravilnog odlaganja otpada 40 godina. Brzom reakcijom Grada i privatnog partnera požar je saniran. U trenutku gašenja požara čestice koje merimo bile su povišene, ali tokom gašenja emisije su opadale. Mi merimo vazduh po evropskim standardima.

GODINAMA DOPREMANE TONE SMEĆA

Na deponiju dospeva oko 500.000 tona optpada, što znači da se na njoj nalazi 20 miliona tona otpada koji je na nekim mestima dubine oko stotinu metara. Dosada se zapremina od 60.000 olimpijskih bazena fekalija izlivala svake godine u Savu i Dunav.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.